Eveniment

Atâta timp cât există creştere economică, majorări de salarii, dobânzi mici, cursul stabil şi city break-uri, lucrurile nu au cum să se schimbe la nivel politic. Doar o criză economică majoră poate schimba situaţia şi atunci cineva nou trebuie să facă pasul în politică. Aşadar câţi dintre voi vreţi acest lucru?

Atâta timp cât există creştere economică, majorări...

Autor: Cristian Hostiuc

12.08.2018, 19:15 6084

Din 2012 încoace România a avut 7 ani de creştere economică susţinută, poate cea mai bună şi consistentă perioadă din anii ’70 încoace.

Această creştere economică a fost obţinută, dincolo de majorările de salarii şi reducerile de taxe, dintr-o economie mai productivă, mai performantă, fără dezechilibre macro majore ca în cealaltă perioadă de boom.

Poate ultimul an a adus dezechilibre mai mari, dar ele încep să se corecteze prin inflaţie sau creşterea dobânzilor.

Companiile au avut în 2017 rezultate record, fiind cel mai bun an, iar semestrul I din 2018, chiar cu ROBOR la 3,4%, creşterea inflaţiei şi o oarecare fluctuaţie pe cursul valutar în prima parte a anului, arată la fel de bine din punct de vedere al rezultatelor.

Băncile te invită să iei credite pentru apartament, pentru consum şi pentru vacanţe, semn că au încredere în viitor, că poţi să rambursezi banii.

Asta nu înseamnă ]nsă că toată economia, că toate companiile sau că toate oraşele o duc la fel de bine. Sunt sectoare şi pieţe economice care scad şi unde companiile intră în insolvenţă sau în faliment.

Dar privind la datele statistice şi la rapoartele BNR, economia şi businessul sunt într-o formă destul de bună.

Dacă PSD şi Dragnea nu ar fi încercat să îşi rezolve problemele penale personale prin schimbarea legilor justiţiei cred că mulţi din stradă ar fi votat în continuare PSD-ul, exact ca în 2016, când l-au votat prin absenţa de la vot.

Din punct de vedere economic, atât companiile, patronii, oamenii de afaceri, antreprenorii, microîntreprinderile, liber-profesioniştii şi în primul rând multinaţionalele, au de ce să fie mulţumiţi de guvernarea PSD, pentru că este cea mai pro-business guvernare din toată istoria României.

La fel şi angajaţii, cei cu salarii mici şi mijlocii, cei de la stat, au de ce să fie mulţumiţi de PSD.

În România un medic a ajuns să câştige 2.500-3.000 de euro net, la stat, de cinci ori faţă de salariu mediu pe economie. Nu cred că în Anglia, în Franţa, sau în Germania diferenţa este atât de mare între salariul mediu pe economie şi cât câştigă un doctor în sistemul de stat.

Cei care conduc sau deţin companiile, pot să invoce lipsa autostrăzilor sau lipsa investiţiilor publice, dar nu pot invoca nivelul de fiscalitate.

Companiile invocă lipsa forţei de muncă sau faptul că şcoala nu le livrează ceea ce vor.

Deasemenea, companiile sunt furioase pe administraţia publică, pe cei care sunt în spatele primarilor şi liderilor politici, care au devenit extrem de puternici, mai ales după ce Dragnea le-a majorat salariile.

Funcţionarii publici nu mai vor să semneze hârtiile, le ţin în sertar, blocând astfel multe proiecte.

Şpaga a crescut pentru că riscul a devenit mai mare, dar nici aşa nu se mişcă lucrurile.

Contractele publice lipsesc şi multe companii private, începând de la cele locale, până la multinaţionale, suferă de acest lucru.

Cei care au bani au abonamente, se pot trata fără probleme la Viena, în Turcia, Germania, Franţa sau în clinicile private locale, dacă sistemul de sănătate nu este bun.

Toată lumea, începând de la patroni, antreprenori, corporatişti, şi cei care protestează digital pe Facebook, vrea o altă clasă politică, vrea un reset al României, al societăţii, vrea alţi lideri.

Dar ce avem în frunte, începând cu Dragnea, cu Iohannis, Viorica Dăncilă sau Darius Vâlcov, eminenţa cenuşie a guvernului, sunt după chipul şi asemănarea noastră.

Ei au ajuns la putere democratic, prin votul sau absenţa voastră de la vot.

Nu înţeleg de ce toată lumea vrea să fim ca nemţii când cu toţii avem un ADN de români, cu bune şi cu rele.

Cum să fim mai buni, cum să fim mai morali, dacă ăştia suntem.

Schimbările politice care corectează puţin societatea în anumite timpuri se întâmplă când există crize puternice, în special economice sau când vine cineva din afară, care, din diverse motive, vrea să cureţe la noi în apartament.

O clasă politică poate fi aruncată de la putere printr-o criză economică majoră, atunci când toţi fug din frunte şi nimeni nu mai vrea să fie lider.

În acest fel golul poate fi acoperit mai uşor, dacă ai cu cine.

Nu ştiu dacă v-aţi dori ca dobânzile la lei să ajungă la 20%, ca în Turcia, cursul valutar să explodeze la 6 lei pentru 1 euro, afacerile să se prăbuşească ca în anii ’90, fabricile să se închidă peste noapte, maşinile să stea în parcare cu săptămânile pentru că benzina e prea scumpă, salariile să fie mâncate peste noapte, creditarea să se blocheze, iar în magazine, supermarketuri şi malluri să bată vântul.

Dacă România ar ajunge în această situaţie, clasa politică s-ar schimba, cel puţin la nivel de lideri noi, şi mai puţin ca mentalitate.

În perioade de linişte, când economia merge relativ bine, când cresc salariile, când vin zilele libere punte, lumea şi voi sunteţi mulţumiţi, iar protestele seamănă mai mult cu un team-building, nu le plăteşti tu şi poţi să bârfeşti şi să fii nemulţumit pe banii companiei.

Nu ştiu câţi dintre voi ar vrea să fie criză ar vrea să fie criză economică pentru a fi schimbat ceva în clasa politică. Gândiţi-vă că dacă părinţii şi bunicii voştri ar fi ştiut cum vor evolua lucrurile din punct de vedere economic după căderea comunismului, nimeni nu ar mai fi ieşit în stradă pentru căderea lui Ceauşescu.

În aceste condiţii este bine să vă bucuraţi de perioada economică pe care o traversăm şi este bine că aveţi împotriva cui să protestaţi. Pentru că dacă ar veni criza, ar trebui să luaţi voi locul celor de acum şi nu ştiu dacă aţi fi aşa de fericiţi.

Atâta timp cât audienţele la televiziune arată că v-aţi uitat mai mult la film sau aţi fost la terase, la mare sau la munte, lucrurile nu vă dor atât de tare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO