Atentate în capitala Uniunii Europene. Este cea mai sinistră zi din viaţa mea de 20 de ani la Bruxelles

23 mar 2016 Autor: Iulian Anghel

Pieţele financiare au digerat atentatele, bursele revenindu-şi după primele scăderi de diminineaţă. Dolarul s-a apreciat faţă de euro, dar nu spectaculos. La Bucureşti leul s-a depreciat uşor, iar bursa a scăzut marginal.

Dincolo de reacţia pieţe­lor, şocul faţă de aten­-tatele produse ieri la Bruxelles, soldate cu peste 30 de morţi şi sute de răniţi, este imens şi nu doar în Belgia.

„Locuiesc de aproape 20 de ani în Bruxelles şi fără nicio reţinere pot să afirm că astăzi este cea mai sinistră zi pe care o trăiesc. Astăzi (ieri – n. red.), în drum spre serviciu, pe la ora 8 şi câteva mi­nute, am auzit la radioul maşinii pri­mele informaţii despre cele două bombe de la aeroport. Exact în locul în care în trei zile trebuia să mă înregistrez pentru a lua avionul spre Bucureşti“, a povestit Dan Luca, directorul reţelei EurActiv de la Bruxelles.

Atentatele au avut loc la primele ore ale dimineţii la aeroportul Zaventem din Bruxelles şi la staţia de metrou Molen­beek, aproape de cartierul care adă­posteşte instituţiile europene.

Şocul este cu atât mai mare cu cât, după atentatele de la Paris din toamna tre­cută, Bruxellesul era un oraş foarte bi­ne supravegheat, fieful teroriştilor fiind localizat chiar în cartierul Molenbeek.

Traficul în Bruxelles a fost paralizat, fiind afactate major şi traficul aerian şi cel fe­roviar. Atentatul a avut loc la câteva zile după arestarea, la Bruxelles, a lui Salah Abdeslam, creierul aten­tate­lor de la Paris din toamna trecută. „Toţi sun­tem vizaţi“, a declarat preşe­dintele Fran­ţei François Hollande, în vre­me ce zia­rele belgiene au vorbit des­pre „un răz­boi între zidurile cetăţii“.

Imediat după atentate bursele euro­pene au scăzând cu circa 1%, dar au re­cu­perat pe parcurs. La Bucureşti in­dicele BET a marcat o scădere de 0,2%, în linie cu evoluţiile anterioare, nefiind afectat de atentate. Euro a scăzut în faţa dolarului până la 1,1187 dolari pentru un euro. Referinţa anunţată de BNR pentru un euro a crescut uşor ieri la 4,46 de lei în timp ce dolarul american a câştigat 0,5%, la 3,98 de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.03.2016

 
Cuvinte cheie:
atentate
, bruxelles
, terorism
, bombe
, pietele financiare
, dolar
, bursa
, scaderi
, belgia
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide