Eveniment

Atenţie la hrişca urcătoare, ştirul, ciulinii, măcrişul, pălămida sau cucuta. 40 de buruieni pentru care fermierii vor lua amendă

Atenţie la hrişca urcătoare, ştirul, ciulinii, măcrişul, pălămida sau cucuta. 40 de buruieni pentru care fermierii vor lua amendă

Autor: Gabriel Razi

21.12.2011, 19:26 1644

Fermierii români vor trebui să se "lupte" de anul viitor cu circa 40 de plante dăunătoare pentru a evita amenzi de până la 100 de euro/hectar, potrivit celei mai recente variante a proiectului de ordonanţă de urgenţă care vizează amendarea proprietarilor care nu îşi curăţă terenurile agricole.

Ministerul Agriculturii a publicat ieri pentru prima dată şi lista plantelor care trebuie eliminate de către proprietarii de teren. Această listă include hrişca urcătoare, ştirul, ciulinii, măcrişul, pălămida sau cucuta.

"În general o igenizare de bază a unui hectar de teren costă între 50 de euro şi 70 de euro", spune Mihai Anghel, unul dintre cei mai mai producători agricoli din România care exploatează aproape 30.000 de hectare de teren.

Proprietarii care nu vor respecta regulile impuse de Agricultură vor fi amendaţi cu 200 de lei/hectar pentru primul an în care îşi vor lăsa terenul în paragină, 300 de lei/hectar pentru al doilea an şi 400 de lei/hectar începând cu al treilea an consecutiv în care vor încălca această lege. În cazul în care cele 2 milioane de hectare de teren pe care cresc buruieni în prezent vor continua să rămână nelucrate prin această măsură la buget vor intra până la 450 de milioane de euro în următorii trei ani. Astfel legea ar putea aduce în primul an de la intrarea în vigoare până la 100 de milioane de euro la buget, până la 150 de milioane de euro în al doilea an, respectiv un maxim de 200 de milioane de euro începând cu al treilea an de la aprobare. Mulţi dintre micii proprietari de teren agricol ar putea alege însă să îşi vândă terenurile pentru a evita amenzile.

"Este posibil ca preţul terenurilor să scadă în urma acestei măsuri însă nu este singurul scenariu posibil. Măsura afectează însă în aceeaşi măsură şi investitorii străini care au venit şi au cumpărat terenuri la preţuri mici cât şi mici proprietari care nu au nici capacitatea fizică şi nici utilaje să lucreze terenul", mai spune Anghel.

În prezent, preţurile pentru terenul agricol variază între 1.000 de euro şi 3.000 de euro în funcţie de poziţie şi de calitate, printre cele mai scăzute preţuri din UE. Spre comparaţie în Danemarca terenurile agricole sunt şi de 40 de ori mai scumpe decât în România.

"Statul nu a venit cu măsuri care să încurajeze şi să susţină micii producători şi acum vine şi îi amnedează pe amărâţi. Mai grav este că nu s-a făcut în 20 de ani nimic pentru a se face o piaţă funcţională a terenurilor agricole", adaugă Mihai Anghel.

În prezent pe piaţa locală sunt circa 2 mil. ha de teren agricol pe care cresc buruieni, suprafaţă care acoperă 15% din totalul de 14,7 milioane de hectare de teren arabil şi păşuni.

Acest proiect a fost una din primele măsurii anunţate de Valeriu Tabără în urmă cu un an, la puţin timp după ce a preluat mandatul de ministru al agriculturii. Măsura a fost susţinută la acel moment atât de ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, cât şi de preşedintele Traian Băsescu. Pe parcursul anului însă mult-discutata lege părea că a intrat în impas având în vedere că declaraţiile lui Tabără s-au domolit treptat, iar în vară Adrian Rădulescu, secretar de stat la Agricultură, actual deputat, a declarat public că legea nu va mai ieşi pentru că în Guvern s-a decis neoficial că "sunt prea multe taxe".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO