Eveniment

Aţi cerut un nou Cod al muncii. Îl aveţi. Acum daţi drumul la angajări!

Aţi cerut un nou Cod al muncii. Îl aveţi. Acum daţi drumul la angajări!

Foto: Mihai Dăscălescu

Autor: Adelina Mihai

17.03.2011, 23:49 493

Posibilitatea de a face mai uşor noi angajări (dar şiconcedieri) va declanşa o creştere a numărului de angajaţi cu formelegale într-o perioadă scurtă de timp şi ar putea readuceîncrederea investitorilor străini în România, susţine ConsiliulInvestitorilor Străini (CIS), organizaţia care a elaboratmajoritatea prevederilor preluate de guvernul Boc în actulnormativ.

"O piaţă de muncă flexibilă constituie un punct deatractivitate pentru investitori şi apreciem eforturile guvernuluiîn acest sens. În opinia CIS, modificarea Codului muncii reprezintăun pas înainte în adaptarea relaţiilor de muncă la actualelecondiţii din economie. Cu toate acestea, considerăm că dinamicapieţei româneşti şi internaţionale trebuie continuu monitorizată şireflectată în cadrul legislativ al pieţei muncii", a spus MarianaGheorghe, CEO al Petrom - cea mai mare companie din România, cuafaceri de 4,4 miliarde de euro anul trecut - şi preşedinte alCIS.

Curtea Constituţională va discuta miercuri constituţionalitateanoului Cod al muncii - unul dintre cele mai controversate proiectelegislative din ultimii ani - care va intra în vigoare la 30 dezile după publicarea în Monitorul Oficial.

"Credem că trebuie acordată o atenţie sporită jurisprudenţei şiprocedurilor legislative care reglementează litigiile de muncă.Continuarea îmbu­nătăţirii prevederilor Codului muncii esteimportantă pentru că piaţa muncii reprezintă un criteriu de deciziemajor din punctul de vedere al investitorilor, fie români saustrăini", a mai spus Mariana Gheorghe. Petrom, care are în prezentcirca 25.000 de angajaţi, a concediat peste 13.000 de salariaţi înultimii şase ani, aceasta fiind una dintre compani­ile locale cucele mai multe procese de muncă cu angajaţii (6.500 la nivelulanului 2009).

Niciunul dintre membrii boardului CIS nu a răspuns concret laîntrebarea ZF privind numărul de noi angajări pe care intenţioneazăsă le facă în următoarea perioadă ca urmare a aplicării noilorprevederi din Codul muncii.

"Aprobarea noului cod este un semnal bun pentru investitori,întrucât va duce la flexibilizarea pieţei muncii, permiţândacesteia să se adaptaze mai bine nevoilor economiei, în general, şiale investitorilor, în mod particular. De asemenea, adoptareaactului normativ în această formă va duce la păstrarea avantajelorcompetitive ale României în ceea ce priveşte atragerea deinvestiţii străine şi exporturile", a spus Frank Hajdinjak, CEO alE.ON România şi membru în boardul CIS.

Cu toate că CIS este iniţiator al proiectului şi a reuşit să-lconvingă până şi pe preşedintele Traian Băsescu sau pe premierulEmil Boc de necesitatea schimbării legislaţiei muncii, şefiimarilor companii membre în CIS nu au ieşit public să apereproiectul, lăsând totul pe seama ministrului muncii şi apremierului Boc. Astfel, investitorii străini au pasatresponsabilitatea, dar şi criticile, pe umerii premierului EmilBoc, pentru că nu au ieşit cu date clare prin care să exemplificenecesitatea schimbării legislaţiei, lăsând opoziţia să afirme căangajaţii români vor ajunge "sclavi".

În Germania însă, care a schimbat Codul muncii în urmă cu 6-7ani, s-a reuşit flexibilizarea pieţei prin introdu­cerea la scarălargă a contractelor tem­porare de muncă (ceea ce a dus la cea maimică rată a şomajului din ulti­mii 18 ani - după doi ani de criză -şi la una dintre cele mai mari rate ale ocupării din Europa), întimp ce în Spania, recunoscută pentru legislaţia rigidă în domeniulmuncii, rata şoma­jului a ajuns la 20% şi la 43% în rândultinerilor.
Investiţiile străine directe s-au redus de aproape patru oriîn perioada 2008-2010, potrivit BNR, ajungând anul trecut la ovaloare de 2,5 miliarde de euro, faţă de 9 miliarde de euroînregistrate în 2008.
"Flexibilizarea pieţei muncii este o condiţie sine qua nonpentru un investitor. Foarte mulţi angajatori erau ne­mulţumiţipentru că, atunci când iden­tificau un angajat incompetent,nu-lputeau da afară. Noul Cod al muncii aduce un atu noilorinvestito­rilor care vor să vină în România", este de părere omulde afaceri Jean Valvis, care are businessuri în industria vinuluişi pe piaţa apelor minerale, unde a revenit cu brandul AquaCarpatica.

Reprezentanţii CIS au spus că, dacă se va aproba formaproiectului de modificare a legislaţiei muncii propusă de ei, sevor crea aproximativ 90.000 de noi locuri de muncă, ca urmare aflexibilizării legislaţiei.

"Estimările CIS legate de numărul de locuri de muncă au fostconstrui­te luând în calcul o eventuală imple­men­­tare a tuturorpropunerilor sale de mo­dificare a Codului muncii. Având în vederefaptul că doar o parte dintre aceste propuneri au fost preluate înfor­ma actuală a proiectului, o nouă eva­luare este necesară pentrua calcula im­pac­tul estimat", a mai spus Mariana Gheorghe.

Şi jucătorii din recrutare, care au businessuri de milioane deeuro gene­rate mai ales din activităţile de "închi­riere" deangajaţi pentru ma­rile compa­nii exportatoare - precum Dacia sauNokia - spun că se observă un interes cres­cut al angajatorilorpentru noi re­crutări, care este influenţat şi de noualegislaţie.

"Creşterea cererii pentru angajaţi temporari a fost susţinută înultima pe­rioadă, mai ales pentru că firmele nu au planuri peperioade lungi de timp. Cred totuşi că va creşte numărul deangajări temporare. Deşi oamenii sunt încă reti­cenţi în ceea cepriveşte acceptarea de colaborări pe perioadă determinată, tot maimulţi tineri - care au încercat să se angajeze mult timp şi nu aureuşit - au acceptat să lucreze temporar, chiar şi pe poziţiinespecia­lizate", susţine Monica Dona, Human Capital Consultant încadrul firmei de recrutare Lugera & Makler, lider de piaţă în2009, cu afaceri de peste 21,5 milioane de euro. În prezent, Lugera& Makler gestionează 6.700 de salariaţi în regim temporar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO