Eveniment

Au adus ţării 63 de miliarde de euro, dar sunt ţinuţi la coadă să îşi exercite un drept fundamental: dreptul la vot

Au adus ţării 63 de miliarde de euro, dar sunt ţinuţi...
16.11.2014, 15:39 1957

Cei mai mari investitori ai României, românii plecaţi în străinătate, sunt puşi să stea la coadă ore în şir pentru un drept la fel de comun într-o democraţie ca respiraţia: votul.

Imagine transmise de televiziuni sau pe reţelele de socializare arată cozi imense pe câteva rânduri, de peste un kilometru, în faţa secţiilor de vot din Londra, Paris. Munchen sau Torino. Sunt doar 294 de secţii de votare în străinătate pentru trei milioane de oameni.

Peste 4.000 de români stau la coadă în acest moment la consulatul de la Munchen şi protestează socotind că este inadmisibil să fie tratati astfel.

În jur de 400.000 români sunt plecaţi în Germania, un milion în Italia şi aproape tot atâţia în Spania. Împreună, românii plecaţi în străinătate au trimis în ţară mai mulţi bani decât au făcut-o toate companiile străine la un loc. Ei sunt, practic, cei mai mari investitori în România.

Din 1998 până acum, românii din străinătate au trimis în ţară 63 de miliarde de euro, în vreme ce investiţiile directe ale companiilor din străinătate au cumulat 58 de miliarde de euro în aceeaşi perioadă.

Rezultă, dintr-o matematică simplă a jocului, că fiecare secţie de votare din cele 294 deschise în străinătate a trimis în ţară 214 milioane de euro. 

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO