Eveniment

August, prima luna de excedent de cont curent dupa sapte ani

13.10.2009, 23:18 39

Contul curent, care masoara fluxurile de valuta ale economieiromanesti cu exteriorul, a intrat in august pentru prima data peexcedent in ultimii sapte ani, ca urmare a saltului transferurilorcurente, care includ banii trimisi in tara de romani si fondurileeuropene.

Excedentul contului curent a fost in august de 268 mil. euro.Socul intreruperii finantarii externe a determinat astfel ceea cese urmareste de foarte mult timp, adica ajustarea dezechilibruluiextern.

"August este o luna de concedii. Totusi, as merge mai mult peinfluenta intrarilor de fonduri europene - despagubiri pentruagricultura, plati anticipate, poate chiar proiecte atrase.Impactul major l-a avut mai degraba sectorul guvernamental decatromanii care lucreaza in strainatate. Cred ca intrarile de fondurieuropene vor creste. Cu cat trece timpul banii UE vor ajutadeficitul de cont curent", considera Lucian Anghel ,economistul-sef al BCR.

Excedentul din august al dezechilibrului extern vine in ciudaunui deficit comercial semnificativ de 687 mil. euro, cel mai maredin 2009. O influenta favorabila asupra excedentului din august aavut-o si soldul lunar pozitiv al balantei veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO