Eveniment

Autoritatile asteapta diagnosticul FMI

19.03.2009, 21:33 19

Guvernul astepta ieri raportul de evaluare al FMI privind situatia economica a Romaniei, pe baza caruia urmeaza sa inceapa negocierile pentru redactarea scrisorii de intentie a autoritatilor romane catre Fond prin care se va solicita imprumutul, au declarat surse oficiale pentru ZF.
Raportul a fost finalizat, potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor. Premierul Emil Boc a declarat miercuri seara dupa sedinta de Guvern ca nu a primit scrisoarea de la Comisia Europeana si de la FMI, precizand ca dupa ce o va primi va fi discutata in comitetul interministerial, iar pozitia finala va fi prezentata opiniei publice.
Pana acum delegatia FMI a avut intalniri cu BNR, Guvernul, Ministerul de Finante si Ministerul Muncii.
Scrisoarea va fi redactata pe baza informatiilor acumulate, precum si din documentarea anterioara a Fondului asupra evolutiei economiei, iar pe baza scrisorii de intentie vor fi semnate memorandumurile de finantare cu institutiile de la care va fi contractat imprumutul. Exista posibilitatea ca FMI sa ceara inghetarea angajarilor in institutii publice, dar in niciun caz reducerea salariilor, cum s-a intamplat in Letonia, potrivit surselor citate. Oficialii au recunoscut deja ca FMI are o evaluarea diferita, adica vede o scadere economica de cel putin 1% a PIB pentru anul in curs.
"Este cert ca strategia Fondului va fi complet alta fata de ceea ce stiam si probabil include o abordare mai permisiva, comentariile bazate pe experienta precedentelor acorduri constituind o extrapolare nefericita care nu ne duce la o anticipare corecta", comenteaza Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii. El se asteapta ca FMI sa accepte o tinta de deficit bugetar de 3 - 4% din PIB. "Nu isi doresc o sugrumare a economiei, inclusiv din cauza trensiunilor sociale care ar aparea, ci o ajustare graduala." De asemenea, Craciun crede ca este posibil un acord cu doua scenarii, un al doilea luand in considerare si majorari de impozite daca Finantele chiar nu reusesc sa stranga un anumit nivel de venituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO