Eveniment

Avalanşa de măsuri fiscale anunţate pentru 2018 lasă în aer bugetele companiilor

Există iniţiative care în principiu ar duce la o relaxare fiscală pentru anul viitor, însă nu credem că au şanse mari să se aplice, au spus consultanţii Deloitte în cadrul conferinţei organizate ieri de  Deloitte România şi Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi reprezentând Deloitte Legal în România.

Există iniţiative care în principiu ar duce la o relaxare fiscală pentru anul viitor, însă nu credem că au şanse mari să se aplice, au spus consultanţii Deloitte în cadrul conferinţei organizate ieri de Deloitte România şi Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi reprezentând Deloitte Legal în România.

Autor: Adelina Mihai

18.10.2017, 00:07 4037

„Una dintre modificările fiscale anunţate pentru 2018 este legată de impozitarea persoanelor fizice, dar nu avem încă nicio lege în acest sens. Avem doar câteva declaraţii publice ale unor miniştri, se vorbeşte despre transferul contribuţiilor exclusiv în sarcina angajatului, despre modificarea bazei de calcul a salariului brut şi de reducerea procentului cumulat al contribuţiilor de la 39% la 35%, dar nu am văzut încă niciun proiect de lege în acest sens, lucrurile sunt neclare“, a spus Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală Deloitte România, în cadrul unui eveniment organizat ieri de companie în Bucureşti.

De asemenea, el a amintit şi de faptul că în primăvara acestui an politicienii vorbeau şi despre impozitarea venitului global/ pe gospodării, precum şi despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

„Dacă se vor transfera contribuţiile sociale în sarcina angajatului, în contextul scăderii cotei de impozitare de la 39% la 35% fără intervenţia altei măsuri, netul salariatului va scădea puţin. O soluţie pentru ca acest lucru să nu se în­tâmple o poate reprezenta reducerea impozi­tului pe venit de la 16% la 10%. Dacă cele diuă iniţiative ar veni combinat, atunci venitul net al salariatului va fi mai mare“, a mai spus Dan Bădin.

În ceea ce priveşte măsura privind aplicarea split TVA, reprezentanţii Deloitte spun că, dacă s-ar aplica generalizat, atunci vor fi create blocaje administrative atât pentru companii, cât şi pentru autorităţi.

„Nu ştim exact dacă split TVA se aplică sau nu din 2018. Dacă ne uităm la legislaţia actuală, în vigoare, OUG 23, vedem că ar trebui ca de la 1 ianuarie ar trebui să plătim TVA defalcat. Există deja contribuabili care aplică sistemul voluntar de TVA defalcat de la 1 octombrie şi sunt discuţii că sistemul va deveni obligatoriu doar pentru o parte dintre contribuabili. Nu cred că va fi obligatoriu pentru toată lumea, pentru că ar fi greu să se implementeze într-un timp atât de scurt, ar genera probleme mari pe partea de cashflow şi sisteme informatice“, a spus Vlad Boeriu, partener impozitare indirectă în cadrul Deloitte România.

La începutul acestei săptămâni, premierul Mihai Tudose a precizat că măsura split TVA va fi modificată şi flexibilizată în dezbaterile din Parlament, în concordaţă cu propunerile rezul­tate din discuţiile cu reprezentanţii mediului de afaceri. Astfel, colectarea defalcată a TVA nu se va mai aplica pentru toate firmele începând cu 2018, ci doar pentru cele aflate în insolvenţă, faliment, cele care înregistrează datorii în plata TVA, companiile cu capital de stat, potrivit informaţiilor de pe site-ul Guvernului.

„O întrebare care se ridică în problema split TVA este: Ce se va întâmpla cu cei care au optat voluntar pentru această formă? Vor mai beneficia de facilităţi, pot să iasă din acest sistem? Pentru că legea actuală spune că, odată ce ai optat pentru split TVA, nu poţi să mai ieşi“, a mai spus Vlad Boeriu.

Un alt subiect neclar este modul în care se vor impozita profesiile liberale de anul viitor. În plus, în ultimele luni nu au fost readuse în discursul public măsurile privind eliminarea impozitului pe dividende sau reducerea TVA cu un punct procentual, deşi acestea au fost prinse în programul de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile.

„Sunt astfel de iniţiative care în principiu ar duce la o relaxare fiscală, însă nu credem că au şanse mari să se aplice. Este evident că la momentul realizării bugetului pentru anul viitor autorităţile vor lua nişte decizii cu privire la fiscalitate“, a mai spus Dan Bădin. El a subli­niat că, totuşi, pe baza informaţiilor anunţate de autorităţi până în prezent, fiscalitatea nu va creşte pentru companii în 2018.

În acelaşi timp, reprezentanţii autorităţii fiscale spun că îşi doresc să „dezvolte partene­riatul cu mediul economic“ şi că vor utiliza din ce în ce mai multe sisteme informatice pentru combaterea evaziunii fiscale.

„În analiza fenomenelor evazioniste pe care o facem utilizăm o serie de instrumente informatice prin care analizăm bazele de date disponibile. (...) Avem un proiect pe zona de IT pentru anul următor, pentru că dacă nu reuşim să ţinem pasul cu progresul economic nu vom reuşi să identificăm fraudele. Datorită schimbului de informaţii pe care am început recent să îl facem cu China începem să vedem care este fluxul banilor, iar fără tehnologie nu am fi putut face asta niciodată“, a explicat Daniel Mihail Tudor, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi coordonator al activităţii Direcţiei antifraudă fiscală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO