Eveniment

„Avem bani! Avem bani! Profesorilor, cât vreţi pe lună? 7.000 de lei? Doctorilor, voi cât vreţi, 10.000 de lei? Facem şapte spitale regionale! Ba nu, facem şi un spital republican! Să fie şi cu un campus. Şi neapărat un hotel pentru vizitatori“. Treziţi-vă, carnavalul a luat sfârşit. Nu mai avem bani de benzină

„Avem bani! Avem bani! Profesorilor, cât vreţi pe...

Autor: Sorin Pâslaru

10.08.2017, 20:27 18628

Prin creşterea accizei la benzină, guvernul Tudose acceptă practic înfrângerea după doar şase luni de la instalare. A aruncat prosopul. Toate avertismentele că bugetul pe 2017 este nesustenabil s-au adeverit.

Creşterile de salarii şi de pensii nu pot fi susţinute din actuala structură de taxe şi impozite. Bugetul nu se închide sub un deficit de 3% din PIB, aşa că cea mai simplă măsură de a aduce bani în plus a fost luată: revenirea la nivelul accizelor din 2016.

Aceasta va asigura un miliard de lei în plus la buget pentru 2017 şi 3 miliarde de lei în plus în 2018.

Este absolut ridicol să scazi o taxă la 1 ianuarie şi să-ţi dai seama la 1 august că nu ai destui bani şi să o aduci la loc. Dacă erau tari pe picioare, trebuia să ţină cu dinţii de relaxarea fiscală prin care au asigurat României un parcurs excelent de creştere economică în ultimii ani şi să găsească o cale de ieşire.

Este lipsit de logică economică să creşti salariile la bugetari şi să îţi dai seama apoi că nu ai suficienţi bani. Pentru ce ai mai redus taxele?

Aceasta este prima breşă în programul de guvernare şi, dată fiind amploarea deficitului care se preconizează, probabil vor mai ur­ma şi alte creşteri de taxe. Pentru ce să dublezi salariile în consilii ju­deţene, în prefecturi şi primării? Acolo era problema României? Sau la medicii şi profesorii plătiţi mai puţin decât un şofer de camion? Cheltuielile cu personalul au crescut în şase luni cu 19%. Pentru ce? Dacă ai văzut că pe următoarele luni nu îţi ajung banii, de ce nu tai cheltuieli? Creşterea accizelor la benzină înseamnă că cei 5 milioane de şoferi din România trebuie să plătească din cauza incompetenţei acestui guvern şi a funcţionarilor din Ministerul de Finanţe.

Când ştii că acciza la combustibil a scăzut cu 20% în 2017, cum poţi să pui pe masa miniştrilor că vei obţine o sumă egală la încasările din accize în 2017 cu cea din 2016?

Partidul de la putere a făcut mare tam-tam cu execuţia bugetară pe 2016, care a fost mai mică cu 10 miliarde de lei decât cea de la rectificarea din octombrie. „Am descoperit o gaură de 10 miliarde de lei. Unde sunt banii?“, se striga.

În loc să fie prudenţi, au continuat să meargă pe un nivel al veniturilor bugetare absolut neveridic.

După cum am scris în articolul: „Un buget suprarealist. Guvernul Grindeanu insistă în proiectul de buget pe venituri de 254 de miliarde de lei în 2017, cu 14% mai mari decât anul trecut“ din data de 23 ianuarie 2017, nu puteai să mergi pe venituri cu 14% mai mari în 2017 faţă de 2016. La TVA, accize, impozitul pe profit, banii sunt mult subestimaţi.

Pe de altă parte, te apuci să arunci cu bani în funcţionari care dansează pe mese la petrecerile consiliilor judeţene, să le dai salarii de mii de euro, mai mari ca în Grecia.

Primele şase luni din 2017 vor rămâne în istoria economică a României precum carnavalul din filmul lui Lucian Pintilie „De ce trag clopotele, Mitică?“. „Avem bani! Avem bani! Profesorilor, cât vreţi pe lună? 7.000 de lei? Doctorilor, voi cât vreţi, 10.000 de lei? Facem şapte spitale regionale! Ba nu, facem şi un spital republican! Să fie şi cu un campus. Şi neapărat un hotel pentru vizitatori“. Aşa ni se spunea. Negru pe alb, în programul de guvernare.

Un carnaval de declaraţii şi promisiuni. Toată lumea se întreba cum a descoperit PSD-ul ţeava cu bani. Âştia de ce nu vor să dea, dacă sunt bani?

Scădem taxele, mărim salariile. Unde în lume poate guverna aşa ceva? Ziua decontului vine mai repede decât se aştepta oricine.

A aruncat prosopul. Împăratul e gol.

Realitatea e că nu sunt bani. Realitatea este că mâine de dimineaţă o să vă ia trei ore să ieşiţi din Bucureşti, nimeni nu se apucă de centură. Realitatea este că mâine vă duceţi tot la spitalul mizerabil de stat unde doctorul vă va spune că nu are un aparat RMN. Realitatea este că deficitul bugetar se va duce la 5% din PIB. Şi cu toate astea, trebuie să plătim pentru aceste servicii proaste mai mult cu 20 de lei pentru fiecare plin de benzină.

Petrecerea s-a terminat. A ţinut doar şase luni.

Mitică, unde eşti?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO