Eveniment

Averi topite: cel putin zece mii de bucuresteni au case cu 30% mai ieftine fata de pretul de achizitie

Averi topite: cel putin zece mii de bucuresteni au case cu 30% mai ieftine fata de pretul de achizitie
02.08.2009, 19:05 33

Cel putin zece mii de bucuresteni care au cumparat locuinte in prima jumatate a anului 2008, cand preturile locuintelor au atins nivelul maxim, vad cum valoarea acestora scade pe zi ce trece, iar in cele mai multe dintre cazuri nivelul creditului depaseste acum cu mult pretul pe care l-ar putea primi daca ar incerca sa vanda.

Potrivit datelor de la Uniunea Notarilor si de la Cadastru, in primele cinci luni din 2008 au fost semnate in toata tara peste 200.000 de tranzactii imobiliare, incluzand aici si afacerile cu terenuri sau cladiri cu alta destinatie.

In acea perioada a inceput sa se rupa firul dintre preturile cerute de proprietari si cat erau bucurestenii dispusi sa plateasca, iar numarul tranzactiilor a inceput sa scada.

Aproximativ 30.000 din acele tranzactii au fost derulate in Bucuresti, unde cel putin jumatate din afaceri sunt derulate cu apartamente.

"Majoritatea tranzactiilor imobiliare din Bucuresti sunt cu apartamente", au spus reprezentantii biroului notarial Barbu Roxana Maria, situat in centrul Capitalei.

Potrivit indicelui ZF, preturile apartamentelor cu trei camere din Bucuresti au scazut cu peste 40% fata de nivelul de la inceputul lunii mai 2008, cand metrul patrat costa in medie 2.070 euro. Unul dintre cei care au cumparat in acea perioada este Dragos N., 33 de ani, care lucreaza in constructii si a cumparat un apartament cu doua camere langa parcul IOR din estul Capitalei. El a platit 95.000 de euro pentru un apartament cu doua camere si o suprafata de 49 mp, in luna iunie a anului trecut, tocmai cand preturile incepeau sa scada.

"Banuiala mea este ca apartamentul acesta mai face acum pana in 70.000 de euro. Banca l-a evaluat atunci la 97.000 de euro si mi-a dat credit 80.000 de euro pentru 30 de ani", spune Dragos.

DragoS a crezut ca este o buna achizitie deoarece "cand am cumparat pretul zonei pentru apartamentele cu doua camere era 120.000 de euro".

"Am cumparat atunci ca am avut bani de avans si am gasit apartamentul care imi placea. Am in fata doar parcul, in apropiere sunt trei locuri de joaca si locuri de parcare cate vrei. Simt insa o mica frustrare ca in toamna preturile au inceput sa scada", mai spune Dragos.

Spre deosebire de companii, unde banca poate cere capital suplimentar daca in urma reevaluarii garantiilor ipotecate valoarea acestora scade sub nivelul creditelor acordate, in cazul persoanelor fizice nu se aplica aceasta regula, cu conditia sa iti platesti ratele la timp. "Am fost un bun platnic. Am si contul de economii la ei, astfel ca m-au lasat in pace", spune Dragos.

Reprezentantii Erste/BCR afirma ca nu evalueaza lunar colateralul aferent creditelor ipotecare. "Am acordat credite la niveluri foarte reduse ale raportului loan/value, de 40-45%, asa incat avem spatiu de manevra pana cand valoarea proprietatii ipotecate devine mai mica decat valoarea creditului."

Si BRD afirma ca nu practica reevaluarea frecventa a garantiilor la ipotecare, avand in vedere ca este vorba despre credite pe termen lung, interval in care valoarea locuintelor in cauza poate sa scada si sa creasca de mai multe ori. In schimb, alte banci precum Piraeus le-au cerut deja clientilor cu pondere ridicata a creditului in valoarea locuintei garantii suplimentare pentru a acoperi deprecierea valorii acesteia sau sa accepte majorarea dobanzilor.

La o alta scara, in Statele Unite, in cel de-al doilea trimestru al acestui an aproape 900.000 de proprietati imobiliare erau in proces de executie a ipotecilor.

Unul dintre putinele avantaje ale faptului ca a cumparat in 2008 este legat de costul creditului.

"Pentru primii doi ani am rate fixe: 430 de euro lunar a fost in primul an si 520 de euro in acest an. Din calculele mele, incepand de anul viitor, rata va scadea inapoi spre 400 de euro lunar, deoarece la momentul semnarii contractului Euribor era aproape 6%, motiv pentru care marja bancii este mai mica, iar acum e in jur de 1,38%", calculeaza tanarul.

Locuinte al caror pret se dovedeste acum supraevaluat au fost cumparate si in 2007, cum a facut de altfel Raluca T., de 29 de ani, care lucreaza in marketing la o firma din Bucuresti.

"Eu am luat o garsoniera de 43 de metri patrati in zona Sebastian in 2007 cu un pret de 56.500 de euro. Am zis ca fac un super business, caci preturile in zona erau 70.000 de euro. Acum, din cate stiu, o garsoniera noua in Ghencea costa 48.000 de euro. Zona Ghencea ar fi mai slaba, dar ai avantajul ca stai in casa noua", apreciaza Raluca.

Ea spune ca la inceputul anului trecut preturile solicitate in zona au fost chiar mai mari de 70.000 de euro, dar nu era interesata sa vanda.

A incercat ulterior, deoarece era nevoita, dar si-a dat seama ca din banii incasati nu si-ar putea acoperi creditele.

"Cand am cumparat garsoniera am luat doua credite: unul pentru avans si al doilea pentru restul, cu o valoare totala de 60.000 de euro, sa ajunga si pentru taxe. Daca as vinde acum nu as putea plati creditele facute", spune Raluca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO