Eveniment

Banca japoneză Nomura a redus prognoza pentru România, dar o vede în continuare lider la creştere în 2016

Banca japoneză Nomura a redus prognoza pentru România,...

Autor: Sorin Pâslaru

08.02.2016, 00:04 515

Banca japoneză  Nomura, care a preluat Lehman Brothers în 2008 după colapsul acesteia ca urmare a crizei fi­nanciare mondiale, a anunţat la sfâr­şitul săptămânii trecute că vede o creştere economică de 4,2% pentru economia românească, faţă de prog­noza anterioară de 4,3%, conform Bloomberg.

Chiar şi cu rectificarea negativă, creşterea economică din România va rămâne cea mai înaltă din Uniunea Europeană în 2016, în con­diţiile în care zona euro este estimată să crească cu 1,4%.

După România, ur­mătoarele ţări ca nivel de creştere prognozată pentru 2016 sunt Iralnda cu o prog­noză de plus 3,8%  şi Polonia, cu 3,7%.

Scăderea ritmului de creştere poate fi cauzată de ameninţările din ce în ce mai mari care se întrevăd la adresa creşterii economice mondiale deter­minate de situaţia din China şi scă­derea burselor mondiale.

China va avea o creştere de 5,8% anul acesta, prevede Nomura.

România este singura ţară din Europa pentru care Nomura a făcut o rectificare la creşterea economică prognozată.

La nivel mondial, Nomura a mai rectificat în jos cu 0,2% creşterea economică aşteptată pentru Japonia. Nomura vede o creştere economică globală de 3% în 2016, indicator rămas ne­schimbat faţă de evaluarea ante­rioară, iar pentru SUA a îmbu­nătăţit ritmul de creştere econo­mică la 1,7%, faţă de 1,6% anterior.

Nomura a mai tăiat şi 0,2% din creşterea prognozată pentru 2017 în cazul României, pe care a aşezat-o acum la 3,8%, faţă de 4% anterior.

Zona euro urmează însă să crească cu 1,6% în 2017, Germania cu 1,7%, iar economia americană cu 2,1%.

Creşterea economică mai ridicată din România se va datora con­sumului, care va creşte ca urmare a scăderii taxelor şi a creşterilor salariale.

O serie de analişti români prevăd chiar o creştere de peste 5% în 2016, ma­joritatea ţintind însă intervalul 4%-4,5%.

Guvernul lucrează  cu ci­frele Institutului de Prognoză, care pre­vede o creştere economică de 4,1% în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO