Eveniment

Banca Mondială a făcut topul oraşelor unde s-ar muta românii: Cluj, Bucureşti, Timişoara. O inversare de trend: 66% au spus că vor să se mute în ţară şi numai 33% în străinătate

15,32% din cei chestionaţi au răspuns că s-ar muta la Cluj-Napoca, oraşul fiind primul în clasament.

15,32% din cei chestionaţi au răspuns că s-ar muta la Cluj-Napoca, oraşul fiind primul în clasament.

Autor: Vasile Măgrădean

15.05.2017, 00:06 14132

Peste 15 la sută din români s-ar muta la Cluj-Napoca datorită calităţii vieţii, acesta fiind şi cel mai atractiv oraş secundar din România, relevă Banca Mondială într-un studiu prezentat vineri la Cluj, care pune în top şi Timişoara şi Bucureştiul.

Marcel Ionescu-Heroiu, expert senior dezvoltare urbană la Banca Mondială, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că studiul realizat de Banca Mon­dia­lă şi prezentat la Facultatea de ştiinţe politice, ad­ministrative şi ale comunicării (FSPAC) a UBB în cadrul prelegerii „Oraşe Magnet. Ce pot face oraşele româneşti pentru a fi mai atractive pentru oameni”, a avut ca scop regândirea politicii de dezvoltare regională pe perioada de programare 2021 – 2027.

„În ceea ce priveşte preferinţa oamenilor, s-a răs­puns la un chestionar aplicat la nivel naţional în perioada mar­­tie – aprilie 2017 pe un eşantion de 1.250 de res­pon­denţi care au fost întrebaţi în ce oraş din România s-ar mu­ta dacă ar avea posibilitatea să se mute în alt oraş faţă de cel în care locuiesc, iar 15,32% din cei chestionaţi s-ar mu­ta la Cluj, acesta fiind primul în top, a­traşi de calitatea vie­ţii şi de serviciile de sănătate din o­raş, educaţie uni­­versitară, locuri de muncă, mediul cul­­tu­ral-artistic di­namic, mediul economic activ, mai ales pe ser­­vicii cu va­loare adăugată mare, cum ar fi IT, in­dus­tria far­ma­ce­utică, consultanţă. Cluj-Napoca este ur­mat de Bu­cureşti cu 14,46% şi Timişoara cu 11,88%. Stu­diul a fost făcut de Banca Mondială în colaborare cu CE, sco­­pul fiind regândirea politicii de dezvoltare regio­na­lă pe perioada de programare 2021 - 2027”, a spus Ionescu-Heroiu.

De asemenea, conform studiului, Cluj-Napoca se si­tu­ează pe primul loc în România, fiind cel mai atractiv oraş secundar în funcţie de Indicele de Magnetism care ia în considerare venitul firmelor pe cap de locuitor, sa­la­riul mediu, numărul de studenţi, investiţiile pe cap de locuitor. Potrivit lui Ionescu-Heroiu, având la bază acest studiu, autorităţile publice locale şi naţionale vor fi convinse de importanţa oraşelor pentru dezvoltarea ţării. „În istoria României nu am avut o politică de dezvoltare urbană, nimic care să vizeze oarecum dezvoltarea oraşelor şi nu există încă un program de investiţii naţional dedicat oraşelor, în timp ce pentru sate există foarte multe.  Nu există nimic pentru investiţii- cheie pentru oraşe care nu se descurcă singure - infrastructură metro­poli­tană, sistem de transport metropolitan, infra­struc­tură de business.“

Sperăm să facem o schimbare de paradigmă, competitivitatea ţării ţine foarte mult de competitivitatea zonelor urbane funcţionale. Dacă aceste zone nu funcţionează bine, nici economia ţării nu funcţionează. În viitor va fi o concurenţă între oraşe pentru investiţii”, a mai spus Marcel Ionescu-Heroiu.

Acesta a precizat că datele studiului arată şi o inversare a trendului în ceea ce priveşte mutarea românilor, în condiţiile în care 66,5% au spus că s-ar muta în ţară faţă de 31,25% care au spus că s-ar muta în străinătate.

„Este o dinamică îmbucurătoare”, a precizat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO