Eveniment

Banca Mondiala da bani Romaniei pentru acoperirea deficitelor doar cu garantia Fondului Monetar International

Banca Mondiala da bani Romaniei pentru acoperirea deficitelor doar cu garantia Fondului Monetar International

Orsalia Kalantzopoulos: O parte din vulnerabilitatea Romaniei se datoreaza situatiei financiare internationale, dar o parte este din cauza politicilor mai putin adecvate. Exista o problema serioasa legata de eficienta cheltuirii banilor, de abilitatea de a gestiona resursele in mod eficient

22.02.2009, 18:45 143

"Daca exista un efort pentru implementarea reformelor, daca reforme importante se fac sau se vor face, daca situatia macroeconomica este buna, bine gestionata, atat pe partea fiscala, cat si pe partea monetara, bineinteles ca vom fi dispusi sa finantam o parte din cerintele de finantare ale Romaniei", a declarat intr-un interviu acordat exclusiv pentru ZF Orsalia Kalantzopoulos, directorul departamentului Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, regiunea Europei si Asiei Centrale.

Ea a explicat ca Banca Mondiala (BM) poate sa acorde finantari Romaniei pe componenta bugetara daca exista un program cu FMI sau daca se primeste o "scrisoare de confort" de la FMI ca situatia este caracterizata printr-un management bun macroeconomic si fiscal. Tarile pot accesa bani de la BM prin doua tipuri de programe, respectiv programe de suport bugetar, pentru finantarea deficitului bugetar, si programe de investitii.
"Pentru a oferi finantare a balantei de plati si bugetului pentru Romania trebuie sa ne asiguram ca situatia macroeconomica este acceptabila pentru FMI - institutia care este abilitata sa ofere astfel de asigurari. Conform mandatului sau, Banca nu poate finanta Romania pentru suport bugetar daca nu avem unul din urmatoarele doua lucruri: o scrisoare de confort de la FMI catre conducerea BM ca situatia macroeconomica este in linie cu un management bun macroeconomic si fiscal sau un program cu FMI", a spus oficialul Bancii Mondiale. Ea a recunoscut ca BM nu poate sa acopere toate nevoile de finantare la nivel global, respectiv sa ofere toate sumele solicitate. "Daca ne uitam la numarul tarilor, la nevoile acestora si la arhitectura financiara internationala, credem ca un program FMI va fi necesar."
Reprezentanta BM a amintit si o alta sursa de finantare pentru tarile din Europa, respectiv Comisia Europeana (CE), insa a explicat ca acesti bani pot sa fie insuficienti pentru a finanta necesitatile din regiune. "O parte din resurse poate sa vina de la CE, dar aceasta dispune de o suma relativ mica de bani pentru a sustine balanta de plati si bugetul in noile state membre UE care nu sunt parte a zonei euro. O parte din acesti bani au fost oferiti Ungariei si Letoniei. Dar acesti bani in mod clar nu sunt suficienti pentru a finanta nevoile pe care regiunea le are". Ea a explicat ca nu poate sa spuna cu certitudine ce se va intampla si pentru ce alternativa va opta Romania. "Sunt niste decizii care trebuie luate. Este nevoie sa fie realizate unele analize".
Romania este vulnerabila din cauza turbulentelor internationale pentru ca este o economie deschisa, integrata in economia europeana si globala si dependenta de fluxurile de finantare internationale, a precizat reprezentanta BM, notand insa ca nu crede ca Romania este una dintre cele mai vulnerabile tari.
"O parte din vulnerabilitate se datoreaza situatiei financiare internationale, dar o parte este din cauza politicilor mai putin adecvate. Exista o problema serioasa legata de eficienta cheltuirii banilor, de abilitatea de a gestiona resursele in mod eficient. (...) Pe partea de politica monetara lucrurile au fost mai bine gestionate decat pe partea de politica fiscala. Dar nu este vorba doar de contextul fiscal si monetar. Un element important este reprezentat de aspectele structurale - structura cheltuielilor, eficienta acestora, unde si cum sunt cheltuiti banii publici". Kalantzopoulos a dat ca exemplu fonduri europene care asteapta inca sa fie cheltuite, iar Guvernul a avut pana acum o abilitate foarte limitata sa acceseze aceste fonduri. "Romania a facut o reforma majora a politicilor publice inainte de aderarea la UE, insa dupa aderare s-a inregistrat o 'oboseala' a reformelor".
Oficialul BM a amintit ca deficitul bugetar al Romaniei a fost semnificativ anul trecut in conditiile unei cresteri economice importante si a apreciat faptul ca bugetul pentru 2009 propune o contractie a cheltuielilor si un deficit bugetar mult mai redus, sub 3% din PIB, ceea ce este conform cu criteriile Maastricht.
Insa, in ciuda acestor eforturi, ea apreciaza ca Romania va avea nevoie de lichiditati suplimentare din exterior pentru a finanta datoria privata pe termen scurt si sectorul public, pentru a sustine finantarea economiei reale si rezervele. Odata cu criza financiara, la nivelul sectorului financiar international s-a inregistrat o crestere a aversiunii la risc, astfel ca lichiditatea care era asigurata pana recent Romaniei si altor tari prin investitii straine directe sau injectii de capital din strainatate nu mai este sigura.
In plus, pentru Romania mai raman foarte multe provocari, precum imbunatatirea functionarii sectorului public - care s-a extins ca dimensiune, dar nu si ca eficienta. Acest lucru necesita analiza foarte rapida si detaliata a cheltuielilor in unele sectoare, incluzand sanatatea, educatia si sistemul de pensii, vulnerabil in special din cauza dinamicii populatiei, potrivit oficialului BM. Kalantzopoulos a fost prezenta in Romania saptamana trecuta si a avut o serie de intalniri cu oficiali, prinre care presedintele Traian Basescu si ministrul finantelor Gheorghe Pogea, unul dintre subiectele discutate fiind reinnoirea unor imprumuturi acordate de BM si restructurarea celor pentru care exista probleme in implementarea proiectelor finantate.
 
Banca Mondiala despre evolutia economiei
Indermit Gill, economist-sef al BM pentru Europa si Asia Centrala, si Erika Jorgensen, economist in cadrul BM, au prezentat la sfarsitul saptamanii Raportul Economic Periodic EU 10, potrivit caruia:
  • Golul de finantare al Romaniei este usor peste nivelul recomandabil, de 0,75%, raportat la rezervele valutare, datele fiind insa destul de relative.
  • Estimarea privind cresterea economica a Romaniei din acest an a fost revizuita in scadere de la 3,2% la 0-2%, in contextul perspectivelor pesimiste privind statele din regiune.
  • Romania continua sa se confrunte cu o presiuni salariale, in pofida deteriorarii conditiilor economice.
  • Situatia fiscala a Romaniei s-a deteriorat "substantial" in 2008, in pofida cresterii economice robuste. Presiunile asupra bugetului vor creste in 2009.
  • Noile membre UE nu isi permit pachete de stimulare fiscala, ci trebuie sa se concentreze pe calitatea cheltuielilor publice.
  • Romania are o situatie economica "nici foarte buna, nici foarte rea", situandu-se "la mijloc" intre noile state membre ale UE. Rapiditatea cu care isi va reveni economia depinde de autoritati.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO