Eveniment

Banca Naţională este de acord cu reducerea contribuţiilor sociale cu 3%

Banca Naţională este de acord cu reducerea contribuţiilor sociale cu 3%

Autor: Adelina Mihai

05.04.2011, 23:50 44

Banca Naţională a anunţat ieri, prin Lucian Croitoru,consilierul guvernatorului Mu­gur Isărescu, că este de acord cureducerea cu 3% a contribuţiilor sociale plătite de angajatori,ceea ce ar însemna o veste bună pen­tru firmele private, încondiţiile în care acestea au făcut peste 700.000 de con­cedieridin 2009 (când s-a decis majorarea CAS cu 3,3%) până înprezent.

"Imediat ce sunt îndeplinite condi­ţiile pentru reducerea CAS,trebuie apli­­cată această măsură. Se pare că im­po­zitarea lanivelul firmelor este excesivă în România şi toată lumea ştie cecosturi au angajatorii cu ocuparea. Cred că reducerea CAS estesustenabilă din punctul de vedere al bugetului de stat, darcalculele exacte sunt realizate de Mi­nisterul Finanţelor", a spusCroitoru.

Specialiştii spun că reducerea cu 3% a contribuţiilor socialeplătite de angajator şi de angajat (de la un procent total de 44%la 41% din contribuţiile aferente fiecărui salariu brut) ar puteaconduce la crearea a 100.000 de noi locuri de muncă şi la economiide aproximativ 380 de milioane de euro pentru companii.

Astfel, pentru o companie care are 100 de angajaţi care primescsalariul mediu pe economie, cu o cheltuială medie brută aangajatorului de 2.500 de lei/angajat, economiile rezultate dinreducerea CAS cu 3% ar ajunge la 90.000 de lei, adică 21.500 deeuro pe an, bani cu care un angajator ar putea susţine cheltuielilesalariale cu cel puţin 3 noi salariaţi.

Unii consultanţi fiscali sunt însă de părere că o astfel dereducere nu ar stimula crearea de noi locuri de muncă, dar ar puteaoferi companiilor posibilitatea de a majora salariile angajaţilor.Analiştii spuneau încă de anul trecut că

nivelul mare al contribuţiilor sociale face ca o reducere acontribuţiilor sociale să fie necesară pentru creştereacompetitivităţii şi atractivităţii României în faţainvestitorilor.

Totuşi, un studiu recent al firmei de auditPricewaterhouseCoopers arată că angajaţii români dinmultinaţionalele locale au generat un profit brut anual mai mare cupeste 8% faţă de cel generat de angajaţii din Europa de Vest înanul 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO