Eveniment

Banca-punte ia numele băncii preluate plus iniţialele BP şi poate avea capital de 1 mil. €

Banca-punte ia numele băncii preluate plus iniţialele BP şi poate avea capital de 1 mil. €

Autor: Voican Razvan

07.12.2011, 00:07 1219

Banca Naţională va avea în curând un arsenal mai puternic de instrumente prin care să poată interveni foarte rapid dacă o bancă se confruntă cu dificultăţi, odată ce Guvernul aprobă o ordonanţă de urgenţă care clarifică şi întăreşte puterile băncii centrale.

Denumirea băncii-punte care ar putea fi înfiinţată prin decizia BNR pentru preluarea unei bănci private intrate în dificultate va fi formată din numele băncii al cărei bilanţ este transferat urmat de iniţialele "BP", potrivit proiectului de act normativ.

Noua instituţie se va constitui ca societate pe acţiuni având ca acţionar unic Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi poate avea un capital social pornind de la echivalentul în lei a numai un milion de euro. De asemenea, sediul social va fi la aceeaşi adresă cu cea a instituţiei de credit care practic dispare de pe piaţă, pierzându-şi licenţa după transferul bilanţului.

Conducătorii băncii-punte vor fi stabiliţi de către BNR.

Reglementarea instituţiei băncii-punte face parte dintr-un pachet de măsuri de stabilizare la care BNR va putea recurge pentru a apăra stabilitatea sistemului financiar. Printre acestea se numără transferul total sau parţial de credite şi depozite de la o bancă afectată de dificultăţi către una sau mai multe bănci solide, precum şi implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor ca administrator delegat sau chiar ca acţionar al unei bănci la care BNR a decis suspendarea dreptului de vot al acţionarului care deţine controlul considerând că acesta periclitează stabilitatea instituţiei.

Banca-punte va avea un consiliu de supraveghere format din cel puţin trei membri avizaţi de BNR, responsabi­lităţile fiind asigurate generic de către Fondul de Garantare. Tot în sarcina Fondului cade asigurarea fondurilor proprii şi a finanţării instituţiei nou-înfiinţate.

BNR devine atotputernică

Ministerul Finanţelor a pregătit o ordonanţă de urgenţă care întăreşte, extinde şi clarifică puterile Băncii Naţionale şi măsurile pe care aceasta le poate lua pentru a readuce o bancă pe linia de plutire sau a salvgarda stabilitatea sistemului financiar prin transferul bilanţului unei bănci cu probleme către o bancă-punte.

BNR va putea să instituie supravegherea specială a unei bănci, mergând mai departe la administrarea specială şi la aplicarea unor aşa-numite măsuri de stabilizare.

De asemenea, BNR va fi împuternicită să suspende dreptul de vot al acţionarilor unei bănci când consideră că aceştia au o influenţă care periclitează administrea prudentă a instituţiei de credit în cauză.

BNR va interveni atunci când va constata sau va anticipa o "deteriorare semnificativă" a indicatorilor pruden­ţiali şi de performanţă financiară, iar acţionarii nu întreprind sau nu demonstrează că sunt capabili să facă ceva pentru remedierea situaţiei.

De asemenea, banca centrală va fi abilitată să intervină dacă operaţiunile unei bănci pun în pericol stabilitatea ori nivelul fondurilor proprii sau dacă banca în cauză înregistrează o criză de lichiditate care poate periclita interesele deponenţilor. Mai mult, dacă fondurile proprii ale unei bănci se situează sub 75% din nivelul minim al cerinţelor de capital calculate conform reglementărilor BNR, banca centrală este "obligată" să instituie administrarea specială sau să recurgă la măsurile de stabilizare.

Acestea includ transferul total sau parţial de credite şi depozite de la o bancă afectată de dificultăţi către una sau mai multe bănci solide, implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor ca administrator delegat sau chiar ca acţionar al unei bănci la care BNR a decis suspendarea dreptului de vot al acţionarului care deţine controlul considerând că acesta periclitează stabilitatea instituţiei, şi - măsura cea mai dură - transferul bilanţului băncii respective către o bancă-punte nou-înfiinţată şi al cărei unic acţionar va fi Fondul de Garantare a Depozitelor.

Dacă BNR ajunge să decidă una dintre cele trei categorii de măsuri menţionate, conducătorii şi administratorii băncii vizate îşi pierd mandatele imediat ce banca centrală le comunică hotărârea, atribuţiile acestora fiind preluate de administratorul special desemnat de BNR.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost elaborat pe baza angajamentelor asumate de România în cadrul acordurilor cu FMI şi Comisia Europeană. Autorităţile au întârziat deja cu noile reglementări care ar fi trebuit adoptate până la sfârşitul lunii octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO