Eveniment

Băncile au plătit de două ori mai puţini bani la buget în prima jumătate a anului

Băncile au plătit de două ori mai puţini bani la buget în prima jumătate a anului

Băncile au plătit de două ori mai puţini bani la buget în prima jumătate a anului

Autor: Mihaela Claudia Medrega

23.08.2011, 00:09 1246

Băncile comerciale au virat în primele şase luni la buget 144,9 mil. lei (34,6 mil. euro) în contul impozitului pe profit, reprezentând doar jumătate din suma virată în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor pentru ZF.

Companiile au trimis în conturile Fiscului im­pozit de 5,16 mld. lei (1,23 mld. euro), pentru pro­fi­­­turile din prima jumătate a anului, cu circa 230 mil. lei mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2010.

"În cazul sistemului bancar era de aşteptat să se înregistreze o scădere a impozitelor plătite având în vedere că o bună parte au fost şi anul trecut şi în acest an pe pierdere. La companii, este neaşteptată creşterea încasărilor din impozitarea profiturilor, dar mă bucură. Unele companii şi-au revenit, dar altele nu. Dacă anul trecut firmele plăteau impozit minim dacă făceau pierdere, în acest an nu au mai plătit. Este posibil ca rezultatul total să fi fost influenţat de performanţa mai bună a companiilor mari", a comentat analistul Dragoş Cabat.

Dacă în cazul băncilor vorbim de plăţi antici­pa­te aferente rezultatelor financiare din 2010, câş­ti­gurile raportate de companii reflectă realitatea din acest an. Economia a intrat în teritoriul pozitiv, însă revenirea este destul de anemică. Iar cea mai mare parte a companiilor locale au continuat să se zbată şi în acest an pentru supravieţuire. Printre puţinele excepţii poate fi amintită Petrom, care a înregistrat o creştere cu 14% a profitului în prima jumătate a anului, la 1,7 mld. lei (417 mil. euro), evoluţie care ar putea explica creşterea încasărilor bugetare din impozitul pe profit.

La afaceri de circa 100 mld. euro pe semes­tru, firmele au declarat profituri de doar 7,6 mld. euro, plătind impozite de 1,2 mld. euro.

În plan financiar, profitabilitatea băncilor a fost afectată de creşterea puternică a cheltuielilor cu provizioanele făcute în contul creditelor care au înregistrat probleme la plata ratelor. Sistemul bancar are active bilanţiere de circa 80 mld. euro.

Ministerul Finanţelor se aştepta încă de anul trecut că bancile vor ajuta mai puţin bugetul. În proiectul de buget Finanţele antici­pau că vor colecta în acest an 330 mil. lei (78 mil. euro) din impozitarea profiturilor băncilor, în timp ce taxarea câştigurilor companiilor ar urma să aducă în vistieria statului 9,55 mld. lei (2,26 mld. euro). Practic, autorităţile estimau că firmele vor avea profituri de aproape 60 mld. lei, iar băncile cu profit vor cumula câştiguri de circa două miliarde de lei.

Pentru 2010 proiecţia Guvernului a fost foarte optimistă în ceea ce priveşte veniturile obţinute la buget din impozitarea profitului băncilor, suma prevăzută în bugetului iniţial, de 1,27 mld. lei, fiind ajustată drastic prin cele două rectificări bugetare la circa un sfert, respectiv 320 mil. lei.

Ce s-a întâmplat în sistemul bancar

Bugetul a "pierdut" în ultimii doi ani o parte importantă din aceste resurse, im­po­zi­te­le pe profit plătite de bănci fiind în cădere liberă.

Cabat anticipează pentru a doua parte a anului o continuare a trendului ascendent în cazul companiilor, în timp ce la bănci va mai dura până când îşi vor reveni. Băncile au plătit impozit pe profit şi anul trecut şi în acest an, chiar dacă au înregistrat câştiguri mai mici sau chiar pierdere, ceea ce reprezintă un "credit" pentru Ministerul Finanţelor până la momentul regularizării.

Sistemul bancar a încheiat anul trecut, pen­tru prima dată din 1999, cu o pierdere ne­tă de 304 mil. lei (72 mil. euro), în con­di­ţiile în care 20 de bănci au înregistrat profit, iar 22 de instituţii de credit au avut rezultate negative.

Conform Codului fiscal, băncile au obligaţia de a plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflaţie estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se fac plăţile anticipate.

Astfel, suma plătită de bănci în acest an la buget reprezintă impozitele anticipate aferente profiturilor din 2010, în timp ce sumele colectate în 2010 sunt aferente rezultatelor din 2009.

În 2009 sistemul bancar a reuşit să se menţină pe profit pe ansamblu, deşi eco­no­mia s-a prăbuşit cu 7,1%, iar credita­rea populaţiei şi a companiilor a fost relativ "înghe­ţată". Totuşi, criza economică a provocat pierderi pentru circa jumătate din cele 42 de bănci de pe piaţă după standardele româneşti de contabilitate. Câştigul net cumulat al băncilor locale a fost de 815 milioane de lei (200 milioane de euro), de cinci ori mai mic decât câştigul record de 4,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) realizat în 2008.

Băncile comerciale au virat în 2009 la buget 1,22 mld. lei (290 mil. euro) în contul impozitelor pe profit datorate. În acelaşi timp, BNR a virat bugetului circa 1,5 miliarde de lei (330 milioane de euro). În 2009 au raportat profit un număr de 22 de bănci, câştigul cumulat depăşind 2 miliarde de lei, iar pierderile din sistem s-au cifrat la mai mult de un miliard de lei

BNR a plătit mai puţin la buget

BNR a virat bugetului de stat în primul semestru vărsăminte din veniturile nete în sumă de 154 de milioane de lei, de 4,4 ori mai puţin decât în prima jumătate a anului 2010, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Banca centrală este obligată, potrivit legii, să vireze lunar către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregistrate.

"BNR a avut un an greu, din punctul de vedere al pieţei valutare, în special, şi al politicii monetare. Este mare lucru că au fost pe câştig şi nu pe pierdere. În condiţii economice normale, banca centrală ar trebui să fie pe pierdere. BNR a făcut eforturi să ţină cursul", a spus Cabat.

În 2010 BNR a plătit circa 1,1 miliarde de lei către bugetul de stat, profitul rămas la dispoziţia instituţiei fiind de 280 mil. lei. Banca centrală a obţinut un profit net de 1,4 miliarde de lei (circa 330 mil. euro), în scădere cu 70% faţă de 2009, în condiţiile în care a avut venituri nete negative din dobânzi. Profitul de anul trecut a fost obţinut în principal din administrarea rezervelor valutare. BNR a câştigat peste 2 mld. lei din operaţiuni valutare, în scădere însă de la 3,8 miliarde de lei în 2009.

Totodată, banca centrală a încasat dobânzi de 1,4 mld. lei din împrumuturile acordate băncilor anul trecut, dar a plătit aproape 2,2 mld. lei pentru sumele atrase de la instituţiile de credit, în condiţiile în care în cea mai mare parte a anului a fost nevoită să absoarbă în depozite excesul de lei de pe piaţa interbancară. În 2009 BNR a înregistrat un profit net de 4,6 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO