Eveniment

Bancile primesc cate 150 de cereri pe zi pentru „Prima casa"

02.09.2009, 18:08 24

Bancile solicita Fondului de Garantare aproximativ 150 de dosare pe zi spre aprobare, in prezent fiind depuse 1.700 de cereri de garantare din partea cumparatorilor de apartamente prin programul „Prima casa".

Dintre acestea, 1.200 au fost solutionate de Fondul de Garantare, urmand sa mai fie inscrisa ipoteca legala in cartea funciara a mobilului si finalizarea tranzactiei. Circa 753 de contracte de finantare au fost deja semnate, potrivit secretarului de stat in Ministerul pentru IMM-uri Maria Parcalabescu, citat de Mediafax.

BRD, BCR si Banca Transilvania sunt bancile la care au apelat cei mai multi clienti pentru a lua un credit prin programul „Prima casa", potrivit datelor furnizate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), institutie incredintata sa garanteze creditele ipotecare prin programul „Prima casa".

BRD: Avem 10.000 de dosare in lucru

BCR a pus la bataie 308 mil. euro pentru credite prin programul guvernamental, in timp ce BRD a alocat 171 mil. euro. „Avem peste 10.000 de dosare in lucru", spun reprezentantii BRD, care nu au oferit pana la inchiderea editiei un bilant al numarului de dosare acceptate.

„Valoarea solicitarilor de garantare depaseste 67,1 mil. euro, media garantiilor acordate situandu-se in jurul valorii de 42.000 de euro. Topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, situeaza pe primele trei locuri municipiul Bucuresti, Cluj si Constanta", au anuntat reprezentantii FNGCIMM.

Fondul de Garantare va propune in maximum trei zile o solutie de eficientizare a derularii programului, astfel incat numarul de 29 de zile pe care le necesita Fondul de Garantare pentru procedurile de aprobare a dosarului sa fie redus cu peste sapte zile, spune Aurel Saramet, presedintele institutiei. „Am angajat 24 de persoane noi pentru aceasta activitate, pe langa forta de munca pe care am pus-o la dispozitie din angajatii pe care deja ii aveam", spune Saramet.

„Prima casa" in 14 pasi

Cu toate acestea procedurile se prelungesc pana la 60 de zile, fiind nevoie de parcurgerea a 14 etape de catre beneficiar, banca si Fondul de Garantare. „Este nevoie si de sustinerea beneficiarilor finali, carora, pentru a-si proteja interesele, le recomandam sa negocieze in antecontractele de vanzare-cumparare un termen de cel putin 60 de zile pana la finalizarea tranzactiei", spun oficialii FNGCIMM.

Exista si opinii contra „Prima casa". Senatorul UDMR Tiberiu Gunthner a sustinut ieri in Senat ca Executivul blocheaza niste bani sub forma de garantii pentru ca tinerii sa isi poata achizitiona locuintele la pretul de 1.500-2.000 euro/mp, in timp ce guvernul reusea sa construiasca locuinte ANL la 400-600 euro/mp. „Din aceleasi sume se puteau construi de doua ori mai multe de locuinte", a apreciat el, adaugand ca diferenta o reprezinta profiturile uriase ale investitorilor, ale intermediarilor si bancilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO