Eveniment

Băncile vor face provizioane suplimentare de circa 3 mld. lei după reevaluarea garanţiilor

Băncile vor face provizioane suplimentare de circa 3 mld. lei după reevaluarea garanţiilor

Autor: Raluca Ghinea

20.12.2012, 00:05 729

Băncile vor fi obligate să constituie provizioane suplimentare de circa 3 miliarde de lei (peste 600 mil. euro) rezultate din reevaluarea garanţiilor pentru creditele acordate, diferenţe constatate la auditarea situaţiilor financiare de la jumătatea anului.

Potrivit unor surse bancare, auditorii au constatat diferenţe între valoarea garanţiilor luată în considerare de bănci şi valoarea de piaţă a acestora chiar şi de peste 30%.

Comparativ cu nivelul de provizionare de la mijlocul anului, care se cifra pe sistem IFRS la 26 de miliarde lei, costul suplimentar al riscului va creşte cu mai mult de 10%.

Rezultatele raportate de băncile comerciale după primele şase luni indică o pierdere cumulată pe sistem de 192 milioane lei (43 mil. euro), comparativ cu un câştig de 116 milioane lei la finalul primului trimestru, în condiţiile în care provizioanele au urcat cu peste 3,5 miliarde lei în IFRS. Practic, după auditarea situaţiilor financiare de la finalul lunii iunie, provizioanele aferente primelor şase luni s-au dublat, ceea ce ar echivala cu o pierdere severă la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 3 miliarde lei.

Cu toate acestea, multe bănci spun că au acoperit deja diferenţa de provizionare fără să consemneze pierderi suplimentare semnificative, sugerând astfel că evoluţia veniturilor opera­ţio­nale a fost mult mai bună după jumătatea anului. Un număr de 23 de bănci au încheiat prima jumătate a anului cu profit, în timp ce 18 au raportat pierdere. Datele centralizate de banca centrală nu reflectă provizioanele în sistem IFRS de la finalul anului trecut, primele informaţii fiind prezentate în ianuarie, când totalul provizioanelor s-a ridicat la 22,56 miliarde lei. La finalul lunii iunie, provizioanele băncilor însumau 26,3 miliarde lei.

Băncile încă raportează şi soldul provizioanelor calculate potrivit standardelor româneşti de contabilitate, iar acestea au crescut în şase luni cu 5,2 miliarde lei, de la 30,7 miliarde lei la aproape 36 miliarde lei.

După auditarea rezultatelor financiare pe anul 2011 a rezultat că sistemul bancar a înregistrat în 2011 o pierdere de aproape 777 mil. lei, aproape dublu faţă de prima raportare, care indica un minus de 430 mil. lei.

Rata riscului de credit, calculată ca raport între credite şi dobânzi clasificate în îndoielnic şi pierdere şi total credite şi dobânzi clasificate, a urcat în primele şase luni de la 23,28% la 26,10%.

Estimările bancherilor plasează pierderea netă din sistem după primele zece luni la circa 400 mil. lei.

Ce înseamnă auditul excepţional cerut de BNR la S1: provizioane în plus, pierderi şi cerinţe de capital mai mari

Bancherii se aşteptau să aibă de făcut provizioane suplimentare odată ce BNR a pus presiune pe auditori să verifice evaluările de colateral. Somate să nu închidă ochii la nimic, companiile de audit nu se puteau întoarce cu mâna goală după verificarea cifrelor la semestrul I.

Era clar pentru toată lumea că garanţiile s-au depreciat mult mai repede decât au preferat băncile să facă actualizări. Aceasta presupunând că evaluarea iniţială fusese suficient de conservatoare. În condiţiile căderii pieţei imobiliare, evaluarea activelor de acest tip a devenit un exerciţiu foarte complicat pentru că posibilităţile de valorificare sunt minime.

Portofoliile băncilor sunt pline de clădiri, terenuri şi utilaje second hand greu de vândut, mai ales când toate băncile se apucă să arunce active pe piaţă. Iar dacă reuşesc să le vândă o fac la discounturi impresionante.

În cazul clienţilor cu probleme, băncile ar trebui să aplice acum corecţii la evaluarea colateralului care merg şi până la 70%, diferenţa trebuind acoperită din provizioane.

Băncile care au rămas în urmă cu actualizarea garanţiilor şi care au de constituit cele mai multe provizioane suplimentare se aşteaptă ca BNR să permită o eşalonare a acestui efort astfel încât să nu intre prea tare pe pierdere în trimestrul al patrulea.

Rămâne de discutat dacă BNR a amânat prea mult această operaţiune şi în ce măsură ar putea fi repetată. Banca centrală avea deja semne de întrebare legate de practicile anumitor bănci, iar rezultatele auditului au adus confirmări în cazul mai multor instituţii de credit.

Agravarea pierderilor va aduce noi cerinţe de capital, spre nemulţumirea unor acţionari care au făcut deja eforturi în ultimii ani să acopere solicitările venite dinspre BNR.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu avertizase încă din noiembrie că rezultatele auditului special pe S1 vor reclama capital suplimentar în cazul unor bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO