Eveniment

Bancpost trece la taieri dure de costuri, pe fondul rezultatelor financiare negative

Bancpost trece la taieri dure de costuri, pe fondul rezultatelor financiare negative
18.08.2009, 19:17 210

Bancpost, a opta mare banca locala dupa valoarea activelor detinute la sfarsitul anului trecut, trece printr-un amplu program de restructurare pentru reducerea costurilor, care include disponibilizari de personal, inchideri de unitati si revizuirea pachetelor salariale, dupa ce s-a confruntat cu rezultate financiare negative in ultimele trimestre.

Salariatilor bancii li s-a solicitat sa isi ia cinci zile de concediu fara plata pana la sfarsitul anului, iar unora li s-a cerut sa semneze contracte de angajare pe perioada determinata, in locul celor cu durata nelimitata, potrivit unor surse din piata.

Mai multi directori au fost retrogradati, pierzand astfel si o serie de avantaje cuprinse in pachetele salariale, iar tintele luate in calcul la acordarea de bonusuri au fost ridicate foarte mult.

Bancpost nu este insa singurul jucator care a apelat la astfel de masuri: ING le ceruse salariatilor inca din primavara sa isi ia doua saptamani de concediu fara plata, iar astfel de planuri se aplica si la Credit Europe Bank.

"Concediul fara plata se aplica deja in Bancpost de la presedinte pana la ultimul salariat. Oficial programul este de 'optimizare'", spun surse bancare, precizand ca si alte masuri de reducere a costurilor sunt luate in calcul.

Oficialii Bancpost nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta aceste informatii.

Planul de restructurare a fost dezvoltat in iunie pe fondul rezultatelor financiare ale Bancpost la cerinta actionarilor greci - grupul EFG Eurobank -, care si supravegheaza direct implementarea lui.

"Din martie si pana in prezent, banca a renuntat la 700 de angajati, atat in Bucuresti, cat si in tara. Cea mai mare parte a acestora erau angajati cu contracte pe durata determinata, care nu au mai fost reinnoite, sau erau aproape de varsta de pensionare", spune un manager din Bancpost, care nu a dorit sa ii fie mentionat numele.

Potrivit datelor publicate de banca, numarul unitatilor de retail a scazut cu cinci din martie pana in prezent, la 287, iar doua dintre cele 19 centre dedicate clientilor corporativi au fost inchise. Potrivit surselor, au fost indentificate 10-15 unitati neprofitabile, care trebuie sa fie inchise.

Si Banca Transilvania, un alt jucator de top zece, a inchis in primul semestru 11 unitati teritoriale neprofitabile si a renuntat la 431 de angajati, dupa ce profitul a scazut de peste zece ori, sub presiunea cresterii cheltuielilor cu provizioanele. De asemenea, BCR, cel mai mare grup financiar local, si-a redus personalul in primul semestru, in conditiile in care provizioanele au muscat din profit.

Eurobank a anuntat pierderi pentru operatiunile din Romania (calculate conform standardelor internationale) de 8 milioane de euro in trimestrul al patrulea din 2008 si de 4 milioane de euro pentru primul trimestru al acestui an. Pe contabilitatea romaneasca, pierderile Bancpost se ridicau dupa primele sapte luni ale anului la mai multe sute de milioane de lei, chiar daca lunile iunie si iulie au adus o usoara imbunatatire a rezultatului. Pierderile au fost generate de deterioarea dramatica a portofoliului de credite, in special in zona creditelor de consum.

"Banca nu are tinta de profit pentru anul acesta, principalul obiectiv al programului de restructurare fiind reducerea la maximum a pierderilor", mai spun sursele citate. Bancpost externalizeaza periodic pachete de credite catre un vehicul specializat al gru pului Eurobank cu sediul la Amsterdam, pentru a-si reduce cheltuielile cu provizioanele.

In vara grecii au creat un nou post in organi grama, de prim-vicepre sedinte, pozitie in care a fost numit Dimitrios Damkalidis, care este "ochiul" lui Nicholas Na no poulos, CEO-ul gru pului Eurobank EFG in cadrul Bancpost. Dam kalidis asteapta inca avizul BNR pentru a-si incepe formal activitatea.

De altfel, din echipa fostului CEO al bancii, Manuela Plapcianu, a ca rei plecare a fost anuntata in ianuarie, nu a mai ramas niciun executiv, vicepresedintele Cristian Petrec (responsabil de ope ratiuni) parasind banca luna trecuta. Singurul roman ra mas in conducere este astfel Mihai Bogza, care cumu leaza din primavara functiile de presedinte si director general. Intre 1998 si 2004 a fost viceguvernator al BNR. Potrivit in for ma tiilor din piata, lui Plapcianu i s-a reprosat toc mai intarzierea in im plementarea unor masuri clare de ajustare dupa ce condusese banca intr-o expansiune prea costis itoare. Plap cianu si-a facut acum un business propriu, in consultanta.

Eurobank a aratat totusi ca isi mentine interesul pentru Bancpost, achizitionand de la inceputul anului pachetele de actiuni detinute de SIF-uri, ajungand astfel sa controleze aproape in totalitate capitalul bancii. Totodata, grecii au adus si cash, majorand capitalul social al Bancpost cu 170 de milioane de euro, banii fiind necesari pentru mentinerea indicatorului de solvabilitate peste pragul impus de BNR.

"Din pozitia de actionar cu 99% grecii se arata in sfarsit hotarati sa stranga surubul pentru a readuce banca pe profit, neexistand intentia de vanzare", mai spun sursele bancare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO