Eveniment

Banii gratis de la UE nu se obtin usor, dar cei care au primit fonduri europene spun ca merita tot efortul

08.03.2010, 00:00 2799

Numarul proiectelor nebancabile va creste ca urmare a crizeifinanciare, dar si a erorilor facute de beneficiari inimplementare. "Avem proiecte care se retrag fie inainte de semnareacontractului, fie, si mai grav, in perioada de implementare.Trendul este puternic ascendent. In urmatoarea perioada se vaproduce o retragere cu un impact major asupra finantarilor. Cauzelesunt fie incapacitatea beneficiarilor de a-si asigura resurselefinanciare, fie supraevaluarea fortelor proprii. Daca beneficiarulvede ca plafonul maxim al unui proiect este de 1,5 milioane deeuro, cere intreaga suma, fara a se gandi ca ulterior este posibilsa nu reuseasca sa sustina financiar proiectul", a declaratCatalina Melita, directorul Programului Operational SectorialCresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), prezenta laevenimentul "Cum sa iei bani de la EU? Invata de la firmele care auprimit finantare europeana", organizat de ZF in parteneriat cu CECBank, Banca Transilvania si Noerr Finance & Tax.

In agricultura, de exemplu, unde s-au atras pana in prezentcirca 8,4% din fondurile europene disponibile pana in 2013, adica741 mil. euro, proiecte in valoare de 30 de milioane de euro aufost respinse. "Ne-am izbit de copy-paste-uri. Beneficiarii trebuiesa stie ca aceste proiecte nu pot fi bancabile, asa cum niciunstart-up "Nelu & Mary Impex", care indeplineste toatecriteriile de selectie, nu poate fi bancabil pentru ca la oevaluare simpla ne dam seama ca sunt sume dezangajate din start.Deocamdata nu avem multe dezangajari, circa 30 mil. euro, dar cusiguranta acestea vor creste din cauza efectului crizei, pentru camulti isi prelungesc prin acte aditionale perioada de implementarea proiectului", spune Octavian Ciprian Alic, director general incadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP).

Cine vrea ajutor UE trebuie sa aiba bani

Organismele care gestioneaza fondurile europene atentioneazabeneficiarii ca fara o suma importanta cu care sa inceapainvestitia si care sa joace rolul de "pansament" in cazul unordificultati financiare este foarte dificil sa demarezi o investitiesi mai ales sa o duci la bun sfarsit. "Indiferent ca apelezi labanca sau investesti din resurse proprii, este important caproiectul sa nu intre in impas din punct de vedere financiar,pentru ca asta conduce la depasirea graficului de implementare siimplicit la eliminarea unui proiect", este de parere StefanCiobanu, director la Autoritatea pentru Coordonarea InstrumentelorStructurale (ACIS). Astfel, persoana care doreste sa-si inceapa unnou business cu ajutorul european sau sa-si extinda si sa-simodernizeze afacerea trebuie sa aiba un plan de afaceri binegandit, sa urmeze cerintele ghidurilor solicitantului si sa isipregateasca riguros dosarul de finantare, eventual cu sprijinulunui consultant. Mai mult, bugetul trebuie sa fie realist. Ciobanuspune ca mai importanta decat castigarea unui proiect esteimplementarea acestuia. "Aici se pot vedea adevaratii beneficiariai finantarilor europene", considera el. "Sistemul de gandire alunor intreprinzatori care aplica pentru bani europeni este: hai saiau bani, nu sa am o sursa de finantare. Peste 46% din proiectelepe care le primim sunt respinse in etapa tehnico-economica dincauza lipsei de coerenta a proiectului", crede Gabriel Friptu,director la programul operational regional (POR).

Pe de alta parte, Constantin Turmac, managing partner al firmeide consultanta Compass Consulting, este de parere ca "relatia intrecei patru actori - beneficiar, consultant, autoritate demanagement, finantator - este foarte importanta". Vasile Puscas,fost ministru al integrarii, il completeaza, considerand ca temaabsorbtiei fondurilor europene este o situatie de tip win-win."Sunt ani buni de cand posibilii beneficiari arata spreautoritatile de management, guvernul spre autoritatile locale, iarautoritatile locale spre cele regionale. Cred ca singura formulaeste aceea a constituirii parteneriatelor, pentru ca interesul estecomun, de la beneficiari la guvern", spune Puscas.

O alternativa la fondurile europene o pot reprezenta ajutoarelede stat. "Ca si in cazul fondurilor europene se pot obtine banipentru constructii de hale de productie, achizitii de utilaje.Pentru IMM-uri, bugetul alocat de guvern a crescut anul trecut dela 20 la 100 mil. euro, iar din datele publice de pana acum stim caau fost semnate proiecte cu o valoare cumulata reprezentand 35% dinbugetul alocat", spune Iulian Sorescu, head of financial departmentin cadrul Noerr Finance & Tax.

Fondurile europene - motor de crestereeconomica

Atragerea fondurilor europene va impulsiona cresterea economica,primele efecte urmand sa se vada abia in trimestru al doilea alacestui an, asigura autoritatile prezente la eveniment. "Anulacesta, beneficiarii de fonduri europene vor primi peste patrumiliarde de euro atat pe fonduri structurale, cat si pe fondurilepentru agricultura. Estimarile de plati pe care Romania le va facein acest an sunt de 1,3 mld. euro catre beneficiarii de fonduristructurale si de 2,5 mld. euro pentru agricultura", a declaratTeodor Catalin Vatafu, consilier pentru fonduri europene alpremierului Emil Boc.

Mai mult, chiar daca rata de absorbtie este mica in prezent,membrii guvernului asigura ca situatia se va schimba radical inurmatorii cinci ani. "Romania nu risca sa piarda bani de la UniuneaEuropeana. In zona agricola lucrurile incep sa functioneze, trebuiedoar sa fim atenti la sistemul de distributie a fondurilor pentru anu ne trezi mai tarziu ca trebuie sa restituim banii. Mai mult, pefondurile structurale, cu exceptia sectoarelor transporturi simediu, nu avem probleme din punct de vedere al cantitatii deproiecte depuse", a declarat Sebastian Vladescu, care crede intr-oimbunatatire a relatiei dintre banci si beneficiari. Bancilecomerciale trateaza clientii la fel, fie ca au obtinut sau nufonduri europene, deoarece riscul este la fel, potrivit lui RaduGhetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Banca Transilvania, de exemplu, a finantat pana in prezentproiecte care beneficiaza de fonduri europene in valoare de 200mil. lei (50 mil. euro), iar anul acesta estimeaza o crestere aacestor sume. "Ne-am propus ca in acest an sa participam lainvestitii din programe europene in valoare de cel putin 100 mil.euro", anunta Andrei Dudoiu, director executiv al BanciiTransilvania.

CEC Bank a acordat cofinantari pentru 2.250 de dosare definantare in vederea accesarii de fonduri europene, valoarea totalaridicandu-se la peste 184 mil. euro. "Cu toate ca rata proiectelordepuse pe instrumente structurale este mai mica decat cea pentruagricultura, valoarea totala a sumelor accesate din fondurieuropene este semnificativ mai mare in cazul fondurilorstructurale. 74% sunt accesate prin fonduri structurale si 26%pentru agricultura si pescuit", spune Cristian Nae, director laDirectia Produse si Servicii Bancare, CEC Bank.

Cine a luat banii

Marian Ciortea, actionarul Euro Conserve, a castigat un proiectde circa 4 mil. euro pentru achizitia de utilaje care sa completezeliniile de productie ale fabricii sale de conserve din Zalau."Productia alimentara este sezoniera, incasezi banii la 90 de zile,dar eu trebuie sa platesc TVA inainte", spune Ciortea.

Si fondatorul companiei Softcontrol specializata in productia desoftware si servicii IT, Catalin Juganaru (28 de ani), spune cadesi procesul de accesare a banilor europeni este birocratic si damulta bataie de cap, merita tot efortul. El a depus in 2008 unproiect prin care a solicitat fonduri europene de peste 100.000 deeuro pentru infiintarea unui centru de excelenta in informatica siautomatizari in Buzau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO