Eveniment

Baronul vagoanelor isi face banca cu profesori de la ASE. Cine este Valer Blidar?

Baronul vagoanelor isi face banca cu profesori de la ASE

Blidar a adus Astra Vagoane Calatori de la o pierdere de 44 mil. lei in 2000 la un profit de 69,8 milioane de lei (21 mil. euro) in 2007. In 2007 cifra de afaceri a Astra Vagoane a fost de 180 de milioane de lei (54 mil. euro), in crestere cu 66%, in lei fata de cea din anul 2000, cand Blidar a preluat compania.

22.06.2009, 18:34 2953

Industriasul Valer Blidar, care a dezvoltat un grup de companii cu afaceri de cateva zeci de milioane de euro in jurul singurului producator roman de vagoane de calatori, Astra Vagoane Calatori, va infiinta a treia banca cu capital majoritar privat autohton de pe piata romaneasca - Banca Comerciala Feroviara.

In consiliul de administratie al acesteia se afla doi profesori foarte cunoscuti de la ASE, Nicolae Dardac (prorector al Academiei) si Vasile Raileanu (decan al Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune). Nicolae Dardac a fost si membru al Consiliului de Administratie al BNR. 90% din capitalul bancii va fi controlat de Blidar si firmele sale, iar aproape 10% de catre SC Atelierele CFR Grivita SA, despre care au existat informatii ca ar fi controlata de omul de afaceri Fathi Taher, unul din actionarii Marriott.
In acte, actionarul majoritar al Atelierelor CFR Grivita este asociatia salariatilor.
Taher este presedintele Consiliului de Administratie la uzina de locomotive Electroputere Craiova.
Atuul lui Blidar si al partenerului sau Atelierele CFR sunt doua contracte gigant multianuale semnate cu CFR Calatori anul trecut, in valoare de 717 mil. lei (166 mil. euro) si, respectiv, 188 mil. lei (44 mil. euro) pentru modernizare si livrare de vagoane noi. Valer Blidar, 64 de ani, detine personal 39,5% din capitalul social al Bancii Feroviare, de 45 de milioane de lei (10,6 milioane de euro, la cursul actual). Capitalul social minim al unei banci este de 35 de milioane de lei. Impreuna cu Stefan Vuza, Ovidiu Tender, Cristian Burci sau fratii Cristescu, Blidar este unul dintre putinii romani care detin fabricile construite in perioada industrializarii masive a Romaniei din anii '70 - '80.
Alte doua firme controlate de Blidar - Astra Vagoane Calatori si Tristar - concentreaza 51% din actiuni. Banca va deveni operationala in aceasta toamna, in prezent asteptand autorizatia de functionare de la BNR.
Banca Comerciala Feroviara a obtinut in februarie autorizarea de constituire de la BNR, iar in baza acesteia a fost inregistrata pe 10 martie la Registrul Comertului. In prezent banca asteapta autorizatia de functionare de la BNR, care va veni cel mai probabil in cursul lunii iulie, potrivit unor surse apropiate afacerii.
Sediul bancii este chiar in Palatul CFR din Capitala. Contactat de ZF, Valer Blidar nu a comentat aceste informatii pana la inchiderea editiei. "Va fi o banca universala, oferind toata gama de produse si servicii bancare", au explicat pentru ZF surse din piata. Banca Feroviara va opera inca din start o retea teritoriala cu prezenta in marile orase, iar in prima etapa se va concentra pe atragerea de resurse de la clienti.
"Am auzit ceva de infiintarea acestei banci. Cred ca daca Blidar are posibilitatea sa isi faca o banca este foarte bine. Probabil ca a facut o analiza a pietei inainte de-a infiinta aceasta banca anul acesta. Bancile care te crediteaza te obliga sa le asiguri o parte din rulaj, daca are posibilitatea de sustinere prin credite nu am nimic impotriva sa colaboram", a declarat Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Roman, care a mai adaugat ca nu are nicio legatura cu infiintarea acestei banci.
Din Consiliul de Administratie al Bancii Feroviare fac parte Nicolae Dardac (in prezent prorector in cadrul Academiei de Studii Economie Bucuresti si fost membru al CA al BNR intre 1998 si 2004), Vasile Raileanu si Gheorghe Florin Sirbu. Laurentiu Bouleanu detine de asemenea functia de vicepresedinte al Consiliului de Administratie.
Omul de afaceri Valer Blidar este proprietarul mai multor firme, printre care si Astra Vagoane Calatori, care produce si repara vagoane de calatori si care a rulat anul trecut afaceri estimate la aproape 60 mil. euro.
Blidar detine la compania Astra Vagoane Calatori din Arad, in mod direct, 44,91% din actiuni si un pachet de 51% indirect, prin firma Tristar SRL, unde controleaza 80% din partile sociale.
Blidar a castigat anul trecut la Bursa Romana de Marfuri un contract cu CFR Calatori pentru livrarea a 200 de vagoane de calatori, in valoare de peste 199 mil. euro. Alaturi de Blidar, au mai castigat contracte si CFR Atelierele Grivita, dar si Gruia Stoica (Grupul Feroviar Roman, Remar Pascani) in valoare totala de peste 350 de milioane de euro.
Cel mai important client intern al producatorului de vagoane de calatori este compania de stat CFR Calatori. Anul acesta, companiei Astra Vagoane Calatori Arad i-a fost atribuit un contract de 1,8 mil. euro pentru reparatia a doua automotoare Sageata Albastra ale CFR Calatori. Compania exporta insa componente de vagoane si catre Alstom Franta, Caile Ferate Nationale Egiptene sau iraniene. Astra Vagoane Calatori, principalul furnizor pentru Caile Ferate Romane, alaturi de firmele Astra Vest, Sirv Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti, sunt detinute de Valer Blidar.
Astra Vagoane Calatori s-a desprins in 1998 din Astra Vagoane Arad, care a fost infiintata in 1921. Societatea Astra Vagoane Arad a fost divizata in doua companii in 1998: Astra Vagoane Arad, care a ramas cu productia de vagoane de marfa si Astra Vagoane Calatori. Prima companie a fost preluata de americanii de la Trinity, care au vandut-o intre timp omului de afaceri Cristian Burci.
In 2007 cifra de afaceri a Astra Vagoane Calatori a fost de 180 mil. lei (54 mil. euro), in crestere cu 66%, in lei, fata de cea din 2000, cand Blidar a preluat compania. In schimb, firma a trecut de la o pierdere de 44 mil. lei in 2000 la un profit net de 69,8 mil. lei (21 mil. euro) in 2007, potrivit Ministerului Finantelor.
 

Echipa de bancheri a lui Blidar

 
  • Laurentiu Bouleanu, 59 de ani. A lucrat in cadrul Corpului de Control al Guvernului, in perioada in care Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, era premier (1999-2000).
  • Cornelia Barbu, 54 de ani. A lucrat in cadrul BNR si Bancorex, iar din 1999 a trecut la Romanian International Bank.
  • Nicolae Dardac, 63 de ani - membru al Consiliului de Administratie. Profesor universitar doctor, detine functia de prorector al Academiei de Studii Economice Bucuresti. Intre 1998 si 2004 a fost membru al Consiliului de Administratie al BNR.
  • Vasile Raileanu, 55 de ani - membru al Consiliului de Administratie. Profesor universitar doctor, este decan al Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune, in ASE Bucuresti.
  • Gheorghe Florin SIrbu, 44 de ani - membru al Consiliului de Administratie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO