Eveniment

Basescu despre criza: Au venit baieti destepti, cu studii la Harvard,la Oxford, si au inventat cum sa dai credite fara sa ai bani

Basescu despre criza: Au venit baieti destepti, cu studii la Harvard,la Oxford, si au inventat cum sa dai credite fara sa ai bani

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Deci o banca ce are un milion da credite de 30 de milioane. Pana la acest nivel s-a ajuns. Este clar ca mecanismele acestea toxice au fost generate de mai multi factori, dar unul este clar: modul de retribuire a conducatorilor de banci, care si-au putut incasa milioane si milioane prime de suscces, prime de nu stiu ce, pentru ca au acordat credite fara acoperire reala in bani, pe care banca ii avea si dobanzile s-au facut venit al bancii.

22.10.2008, 19:04 55

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca in cazul in care actuala criza economica, generata in mare parte de coruptie, va modifica intreg spectrul de securitate si de relatii internationale, Romania nu va avea un rol principal, ci doar va fi parte a unor procese.

Presedintele a spus ca forta economica a Romaniei nu este a unui lider mondial, iar capacitatea Romaniei "de a furniza securitate" este departe de a fi similara cu a unui stat mare.
"Deci noi trebuie sa ne formulam optiunile in interiorul unor optiuni democratice ale aliatilor nostri, aducandu-ne contributia cu experienta pe care o avem, cu forta economica si cu capacitatea de a genera securitate, atat cat le avem", a declarat Basescu.
Seful statului a afirmat ca Romania se va situa de partea optiunii europene, care spune clar ca actualele structuri financiare globale nu mai corespund realitatilor globalizarii insesi.
"Banca Mondiala, Fondul Monetar International, societatile de rating si-au dovedit incapacitatea de a preveni criza financiara", a declarat Basescu, care a precizat ca mare parte din aceasta criza economica este generata de coruptie.
"O sa mai spun un lucru pe care il spunem pe ocolite, n-avem curaj sa-l spunem deschis: o mare parte din aceasta criza financiara este generata de coruptie, cea despre care ni se dau lectii de dimineata pana seara. Aici au venit baieti destepti, cu studii la Harvard, la Oxford, si au inventat cum sa-ti cresti actiunile fara sa ai bani. Cum sa dai credite fara sa ai bani", a declarat seful statului.
Presdintele Basescu spune ca nivelul de expunere la care s-a ajuns in aceste instrumente toxice de finantare este de 1 pana la 30.
"Deci o banca ce are un milion da credite de 30 de milioane. Pana la acest nivel s-a ajuns. Este clar ca mecanismele acestea toxice au fost generate de mai multi factori, dar unul este clar: modul de retribuire a conducatorilor de banci, care si-au putut incasa milioane si milioane prime de suscces, prime de nu stiu ce, pentru ca au acordat credite fara acoperire reala in bani, pe care banca ii avea si dobanzile s-au facut venit al bancii", a declarat Basescu.
El a apreciat ca acest mecanism, care a dus la prabusirea unui sistem intreg in Statele Unite, dar si partial in Uniunea Europeana, s-a dovedit a fi mai puternic decat institutiile create sa supravegheze finantele lumii - FMI, Banca Mondiala, companii de rating.
"Din acest motiv, la Consiliul European toate aceste institutii au fost puse sub semnul intrebarii in a mai reprezenta pilonii viitorului, pentru securitatea financiara a lumii globalizate", a spus presedintele.
Basescu a mai spus ca este clar ca guvernele europene iau masuri extrem de puternice pentru a diminua efectele crizei financiare si pentru a asigura crestere economica in Uniunea Europeana.
Presedintele a participat ieri, la Constanta, la o intalnire de lucru pe tema "Securitate sporita in regiunea Marii Negre - oportunitati, initiative si instrumente", organizata de Fundatia Konrad-Adenauer-Stiftung Romania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO