Eveniment

Băsescu: În 2015 poate începe exploatarea zăcământului de la Marea Neagră

Băsescu: În 2015 poate începe exploatarea zăcământului de la Marea Neagră

Explorările Deepwater costă un milion de dolari pe zi

Autor: Cosmin Vaideanu

06.03.2012, 00:00 419

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, că în 2015-2017 se estimează că va începe exploa­tarea zăcământului de gaze din Marea Neagră, mo­ment de la care România va putea fi independentă energetic.

Traian Băsescu a spus că în perimetrul Neptun s-a descoperit un zăcământ de gaze de "circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare".

"S-a descoperit un zăcământ în perimetrul Neptun, de circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare. România are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, între 14,2 şi 14,8, cât se estimează pentru 2012. În 2011 România a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde din producţia internă şi din import 3 mi­liarde. Faceţi soco­teala câţi ani ne-ar ajunge depozitul găsit pentru a nu mai importa gaze. Româ­nia are pers­pectiva inde­pen­denţei ener­getice totale. Dacă şi cele­lalte patru-cinci zăcă­minte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similară, România poate fi o sursă de gaze nu doar pentru ea, ci şi pentru alte ţări din Europa", a declarat Traian Băsescu.

Băsescu a mai afirmat că românii nu trebuie să se aştepte ca exploatarea zăcământului din Marea Neagră să înceapă imediat pentru că sunt necesare prospecţiuni. El a arătat că exploatarea zăcământului de gaze va începe "undeva în 2015-2017", iar de la acel moment România va putea fi independentă energetic. "Exploatarea va începe după ce vor fi încheiate toate prospecţiunile şi, probabil, din 2015, 2016, 2017, România poate fi independentă deplin din punct de vedere energetic", a spus Băsescu.

Întrebat despre vizita pe navă, s-a declarat impresionat: "Nu atât din punct de vedere al echipamentelor de navigaţie, ci al echipamentelor pentru forare, pentru ţinerea navei pe timp de furtună. Este o navă care se poate compara cu ceea ce aţi văzut în Star Trek".

În 22 februarie OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO