Eveniment

Băsescu nu-l lasă pe Ponta la Bruxelles la summit-ul UE. România ameninţă cu dreptul de veto dacă i se taie fondurile

Băsescu nu-l lasă pe Ponta la Bruxelles la summit-ul UE. România ameninţă cu dreptul de veto dacă i se taie fondurile

Foto: Mediafax

Autor: Iulian Anghel

16.11.2012, 00:07 1610

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-i încredinţeze premierului Victor Ponta mandatul de a reprezenta România la summit-ul UE din 22 - 23 noiembrie, unde ar trebui să fie aprobat bugetul multianual al Uniunii pentru 2014-2020, dar i-a propus să meargă împreună, "ofertă" refuzată de şeful guvernului.

"Preşedintele a invocat ideea unei parti­cipări comune, având în vedere că eu voi fi oricum la Bruxelles, la întâlnirea cu preşe­dintele Hollande şi cu prim-miniştrii so­cia­lişti, dar cred că ar fi o confuzie şi am apre­ciat invitaţia, dar nu era momentul. Mi-a spus că are o îndelungată experienţă şi că în acest context doreşte să participe domnia sa. Nu mi-a dat explicaţii", a spus Ponta.

Poziţia României la summit va fi aceasta: este inacceptabil să-i fie reduse fondurile, iar opoziţia sa va merge până la exprimarea dreptului de veto, a anunţat premierul român. În timp ce liderii români îşi disputau mandatul de reprezentare, de la Bruxelles veneau veşti cât se poate de teribile pentru alocările viitoare ale ţării.

Propunerea preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy de reducere a bugetului Uniunii cu 75 mld. euro (din bugetul de 1.033 mld. euro propus de Comisia Europană) este inacceptabilă, a anunţat Ponta, care a arătat că mandatul României la summit (care va fi reprezentată, aşadar, de şeful statului) va fi de a se opune până la a-şi exprima dreptul de veto.

Două sunt ţintele României, spune Victor Ponta. Pe Planul Agricol Comun (PAC) fermierii Români să ajungă să primească în 2020 aceleaşi sume la hectar ca şi fermierii vest-europeni, iar pe fondurile de coeziune (pentru care se califică toate regiunile României cu excepţia regiunii Bucureşti - Ilfov) să primească mult mai mulţi bani decât în exerciţiul financiar 2007-2023.

Or, ultima propunere avansată de Rompuy loveşte chiar în nucleul acestor două ţinte. "Din punctul de vedere al României scăderea fondurilor la PAC la care se adaugă criterii noi defavorabile României este o propunere inacceptabilă. Poziţia României este nenegociabilă şi va merge până la exprimarea dreptului de veto", a arătat premierul român.

Miercuri preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a prezentat Comisiei Europene o nouă propunere de reducere a bugetului stabilit, în ultimul draft al executivului european la 1.033 mld. euro.

Reducerea ar urma să fie de 75 mld. euro, cu mult peste propunerea preşedinţiei cipriote a UE - 50 mld. euro. Tăierile vor fi operate în sumele destinate coeziunii (29,5 mld. euro, din ceea ce prevăzuse Comisia, în total 340 mld. euro, adică un procent de 9%), exact din banii pe care îi primesc ţările mai sărace între care şi România.

Nu este clar dacă acest compromis va fi acceptat câtă vreme ţările contributori neţi ţintesc o tăiere din buget de cel puţin 150 mld. euro. Alte 25 mld. euro ar urma să fie tăiate de la PAC - Planul Agricol Comun (reducere de 6%).

"Inacceptabil", a punctat premierul român în conferinţa sa de presă de aseară.

"Nu este destul", afirmase, în cursul zilei, ministrul suedez al afacerilor europene Birgitta Ohlsson.

O altă veste ce ar putea fi teribilă pentru România: ţările care în acest exerciţiu financiar 2007-2013 nu au o absorbţie de 60% din fonduri nu vor primi o majorare mai mare de 15% în exerciţiul financiar viitor.

Or, România are, în acest moment, o rată de absorbţie de 9,7%, iar ministrul afa­cerilor europene Leonard Orban apreciază că aceasta ar creşte până la finele exerciţiului financiar la 50%. Şi aceasta este o propunere "inacceptabilă" pentru România.

Plăţile directe la hectar vor fi şi ele reduse, iar fermierii din noile state membre (deci şi din România) vor primi aceeaşi sumă pentru hectar ca şi cei din vest abia în 2020, ceea ce, iarăşi, va fi respins de România, după cum a arătat premierul român.

Ultimele propuneri de tăiere din bugetul UE 2014-2020

  • Bugetul de 1.033 mld. euro propus de Comisie va fi redus cu 75 mld. euro.
  • Reducerile ar urma să fie făcute din sumele destinare coeziunii de care beneficiază şi România (29,5 mld. euro, din total 340 mld. euro).
  • Ţările care în exerciţiul financiar 2007-2013 nu au o absorbţie de 60% din fonduri nu vor primi o majorare mai mare de 15% în exerciţiul financiar viitor (România are acum o rată de absorbţie de 9,7% din totalul fondurilor de 19,7 mld. euro puse la dispoziţie).
  • Sumele destinate plăţilor directe la hectar vor fi reduse cu 25 mld. euro.
  • Fermierii din noile state membre vor primi aceeaşi sumă pentru un hectar ca şi cei din vest abia din 2020 şi nu din 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO