Eveniment

BCR: O agricultura eficienta poate sa hraneasca 100 mil. oameni - „cat cinci Romanii"

BCR: O agricultura eficienta poate sa hraneasca 100 mil. oameni - „cat cinci Romanii"
21.09.2009, 18:51 93

Romania ar putea sa furnizeze graul necesar pentru 100 mil.oameni, la o rata a productivitatii de 90-95% din media UE si cuintreaga suprafata arabila cultivata, apreciaza Lucian Anghel,economistul-sef al BCR. "Daca nu crestem suprafata cultivata, darajungem la o productivitate de 90-95% din media europeana, tot amputea hrani 80 de milioane de locuitori", a precizat el.

In functie de volumul productiei de cereale, Romania ocupa, inprezent, locul 7 in UE.

"Daca ajungem la media UE in ceea ce priveste productivitatea,putem sa devenim un mare producator regional de cereale. Suntem asaptea tara ca numar de locuitori si avem a cincea suprafata din UEcare ar putea fi cultivata", a spus Anghel, precizand ca, in acestmoment, recolta medie la hectar este aproximativ jumatate din mediazonei euro. Productivitatea scazuta este una din problemeleprincipale ale agriculturii.

"Romania nu a putut sa creeze mecanisme eficiente de distributiepentru vanzarea productiei autohtone, iar producatorii locali sestraduiesc sa-si comercializeze produsele pe cont propriu,reprezentand aproximativ 70% din totalul productiei. Nu existaasociatii care sa furnizeze cantitati consistente".

Primii 50 de jucatori din domeniul agricol lucreaza doar 4% dinsuprafata arabila totala, respectiv aproximativ 430.000 dehectare.

Desi productivitatea muncii in agricultura in termeni reali nus-a imbunatatit in ultimii cinci ani, suprafata cultivata a scazutcu aproximativ 10% in perioada 2003-2008, in principal ca urmare acresterii fenomenului de urbanizare, dar si a capacitatii limitatede exploatare.

Economistul-sef al BCR a explicat ca nu s-au facut pasi insensul comasarii terenurilor agricole si a afirmat ca statul artrebui sa gaseasca solutii, inclusiv masuri fiscale, care saincurajeze comasarea, avand in vedere ca Romania este la jumatatearandamentului din zona euro in agricultura.

"Comasarea suprafetelor este esentiala pentru Romania daca vremsa devenim exportatori neti. In 2010, ajutoarele de stat pentruagricultura vor fi numai pentru asociatiile de tip holding.Comasarea este esentiala, este cruciala".

Singurele optiuni pentru revigorarea agriculturii romanesti suntinvestitiile straine directe si fondurile europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO