Eveniment

BCR revizuieste la 1,2% din PIB estimarea de crestere economica in 2009

04.02.2009, 00:00 23

BCR a revizuit in scadere proiectia privind cresterea economica din acest an, de la 4% la 1,2%, precum si estimarea referitoare la deficitul de cont curent, de la 12% din PIB la 9,4%, mentinand insa prognoza de inflatie la 5,4%.

"In Romania s-a vorbit de supraincalzire o buna perioada de timp. Motorul economiei a fost intr-adevar turat la maxim. Firesc, va avea loc o incetinire, insa motorul va ramane caldut in 2009 in Romania, in raport cu frigul din zona euro", a declarat economistul-sef al BCR Lucian Anghel la prezentarea raportului de tara intocmit de institutia de credit.
Diferentialul de crestere economica dintre Romania si zona euro se va situa la 2,5-3 puncte procentuale intr-un scenariu in care impactul agriculturii este exclus.
Anghel este de parere ca in 2009 Guvernul ar trebui sa sprijine lucrarile de infrastructura, avand in vedere ca sectoarele constructiilor si serviciilor sunt singurele care ar putea sa contribuie la cresterea economica a tarii, alaturi de constructii.
In cel mai optimist scenariu cu privire la inflatie, Anghel nu exclude intrarea acesteia in partea superioara a intervalului tintit de banca centrala in 2009, dar spune ca este dificil. Pentru 2009, Banca Nationala a Romaniei a stabilit o tinta de inflatie de 3,5%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, Anghel estimeaza ca va ajunge in acest an la 4-4,6% din Produsul Intern Brut, usor sub nivelul din 2008, in conditiile in care veniturile bugetare se vor plasa, intr-un scenariu neutru-optimist, la nivelul de anul trecut. "Nu ne deranjeaza daca acest deficit va proveni din investitii, componenta esentiala in contextul crizei economico-financiare. Important este cum se canalizeaza aceste investitii, si daca se vor utiliza preponderent materiale din import sau produse romanesti", a spus Anghel.
BCR estimeaza pentru 2009 investitii straine directe de 5-6 miliarde de euro, considerand ca in 2008 se va inregistra maximul istoric al investitiilor straine directe in Romania, desi nu au existat mari privatizari ca in 2006, cand s-a atins un nivel similar.
Investitiile straine directe de anul trecut ar putea totaliza 9 mld. euro, in urcare cu 26% fata de nivelul din 2007, astfel ca intrarile puteau acoperi aproximativ jumatate din deficitul de cont curent.
"Investitorii pe termen lung care au inca incredere in economia romaneasca vor continua sa aduca bani si in 2009. (...) Romania are inca nevoie de aceste investitii straine, suntem inca depdendenti de ele, daca vrem sa ne apropiem de standardele UE", a spus Anghel.
Potrivit BCR, in perioada 2004-2008 au intrat in tara aproximativ 70% din soldul investitiilor straine din Romania.
"Trebuie sa ne gandim cum sa fim in continuare atractivi pentru investitorii straini", a spus Anghel, precizand ca deprecierea leului ar putea sa stimuleze atractivitatea investitiilor straine.
 
Lazea, BNR: Economia e mai putin dependenta de creditare
 
Valentin Lazea (foto), economistul-sef al BNR, considera ca Romania va inregistra crestere economica anul acesta, dar considera necesara o ajustare a deficitului bugetar, care sa permita si restrangerea deficitului de cont curent. El se asteapa la o reducere a intrarilor de capitaluri in 2009, ceea ce va forta si ajustarea deficitului de cont curent.
Pe de alta parte, el spune ca din semnalele primite de BNR reiese ca cel putin bancile vor putea sa isi prelungeasca anul acesta liniile de finantare la nivelul din 2008. In primele 11 luni ale anului trecut datoria externa totala a Romaniei a urcat cu aproape 26%, la 73,7 miliarde de euro. Datoria pe termen scurt, contractata preponderent de bancile si companiile private, reprezenta 24 de miliarde de euro in noiembrie, dublu fata de nivelul de la sfarsitul anului 2006. Lazea noteaza ca economia romaneasca este mai putin dependenta de creditarea bancara, in conditiile in care nivelul intermedierii financiare este printre cele mai reduse din regiune. Desi considera necesara corectarea deficitului bugetar, Lazea vede si o parte buna a dezechilibrului - statul intermediaza prin cheltuielile sale finantari intre banci si companii, in conditiile in care creditarea este aproape inghetata.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO