Eveniment

BCR: Se vad primele semne de revenire a cererii in industrie

BCR: Se vad primele semne de revenire a cererii in industrie
24.03.2010, 23:09 42

Anul acesta BCR tinteste sa isi majoreze creditele acordate cupana la 10%, cresterea fiind sustinuta de cererea mai mare definantari a companiilor de stat si de proiectele de infrastructuraale autoritatilor publice. In partea de retail, sperantele vin totdinspre programul guvernamental "Prima casa", in timp ce incredereaconsumatorilor este subminata in continuare de perspectivele sumbreprivind somajul.

In 2009, portofoliul de credite al BCR a scazut cu aproape 2%,in euro, pana la 10,9 miliarde de euro. Exprimat in lei, soldul acrescut cu 7%, insa statistica a fost influentata si de crestereacursului de schimb. Chiar si asa, BCR si-a majorat cota de piata pecreditare cu jumatate de punct, pana la 22%, la sfarsitul anuluitrecut, in conditiile in care la nivelul sistemului creditul privats-a contractat. Bancherii au invocat mereu lipsa de cerere decredite din partea clientilor, in timp ce managerii de companii aucriticat frecvent nivelul prea ridicat al dobanzilor. "Pe zona decorporate se mentine problema cererii de finantari, dar nu dincauza lipsei de incredere a antreprenorilor, ci din lipsacomenzilor. Productia industriala a inceput deja sa creasca, suntsemne pozitive, dar nu vom reveni la nivelurile de dinainteacrizei. Multe companii au facut insa investitii in aceasta perioada, iar cand piata isi va reveni, vor fi maieficiente", a spus ieri Bruynseels la o intalnire cu jurnalistiipentru discutarea rezultatelor grupului pe anul trecut. El se aflala conducerea BCR din vara anului 2008. Venit cu mandatul de acreiona o noua strategie de dezvoltare pentru BCR, el a fost nevoitpana acum sa se concentreze mai degraba pe administrarea afacerilorbancii in criza economica.

Majoritatea bancilor au anuntat pentru anul acesta planuri decrestere pe creditare, insa putini jucatori au indraznit sa sperela majorari de doua cifre. Inceputul de an a fost de altfel destulde slab pentru afaceri, iar cei mai multi manageri, dar sibancheri, isi pun sperantele in a doua jumatate a anului pentru orevenire mai consistenta.

Pe partea de corporate BCR continua sa isi majoreze portofoliulde credite, care a urcat si anul trecut cu 15%.

"Pe corporate (situatia clientilor, n. red.) depinde mult desegmentul de piata. Constructiile si real estate-ul au fost lovitedin plin de criza, dar chiar si aici gasesti companii puternice.Intrebarea intr-o recesiune este cat de bun este managementul si cedecizii a luat in criza."

Bruynseels spune ca pe segmentul de retail, unde portofoliulscazuse cu aproape 7%, in lei, anul trecut, vanzarile si-au revenitsi ajung acum sa acopere pe deplin rambursarile facute de clienti."E clar ca cei care s-au imprumutat sunt acum in conditii mai bune,s-au adaptat in criza. Cei care economisesc cauta in continuarecastiguri ridicate, iar multi s-au orientat la sfarsitul anuluitrecut spre fondurile de investitii, odata cu scaderea dobanzilorla depozitele clasice."

Desi considera ca nivelul creditelor neperformante va continuasa creasca pana spre sfarsitul anului, seful BCR crede ca evolutianu mai este ingrijoratoare.

"Singura problema este la firmele mici si mijlocii (IMM - n.red.), care raman sub presiune." Ponderea creditelor neperformantepe acest segment a urcat la 15%, multe firme fiind afectate tocmaide perpetuarea problemelor cu rambursarea TVA de catre stat.

Cheltuielile mari cu provizioanele au redus profitul grupuluiBCR pana la 205 mil. euro anul trecut, la mai putin de jumatatefata de 2008. Cand isi va reveni profitul? "Nu mi-am adus globul decristal", a replicat Bruynseels, indicand totusi ca recuperarea nuse va produce mai devreme de 2011-2012.

BCR si-a creat o subsidiara specializata pentru restructurareasi urmarirea creditelor cu probleme, in conditiile in carepreturile platite de companiile independente de recuperare auscazut foarte mult, spune Dominic Bruynseels.

"Pretul la care putem vinde (creditele neperformante, n. red.) ascazut foarte mult, pentru ca oferta din partea bancilor a crescut.Este mai bine sa facem recuperarea pe cont propriu", spune DominicBruynseels, CEO al BCR. Cel mai mare credit individual ajuns inneperformanta la nivelul bancii este de circa 30 mil. euro.

Potrivit informatiilor din piata, BCR a infiintat inca din varatrecuta o subsidiara specializata - Suport Colect - catre care atransferat mai ales creditele neperformante care aveau in spategarantii imobiliare.

Pretul platit de companiile independente de recuperare acreantelor a scazut in prezent la 5%-8% din valoarea contabila acreditului ramas de recuperat, fata de 25%-30% inainte de debutulcrizei financiare.

Oficialii BCR nu au precizat volumul exact al creditelor inclusein programele de restructurare sau recuperare si nici distributiaintre retail si corporate, insa au indicat ca este vorba de catevamii de cazuri, raportat la un portofoliu de aproape un milion decredite.

In alta ordine de idei, Bruynseels spune ca promovareaproiectului legii privind falimentul personal in cazul clientilorindividuali, in formatul actual, va crea un context periculos,pentru ca va disparea conceptul ca sumele imprumutate trebuierambursate integral. "Nu vom vedea neaparat o scumpire aimprumuturilor. Dar vom fi mult mai atenti cui vom da credit.Pentru un client pe care il cunoastem, care are un bun istoric deplata, nu vor fi probleme. Dar vom fi mult mai precauti cu clientiinoi." Seful BCR subliniaza ca in definitiv clientul este cel caretrebuie sa aiba grija sa nu se indatoreze mai mult decat poatesuporta.

Bruynseels considera ca o apreciere a leului peste nivelurileactuale nu ar putea sa ajute semnificativ clientii cu credite invaluta, insa ar putea sa omoare afacerile exportatorilor."Aprecierea a mers destul de departe."

In ciuda ingustarii diferentialului de pret intre creditele inlei si cele in euro, Bruynseels apreciaza ca leul este oalternativa mai buna doar pentru creditele pe termen scurt, in timpce la imprumuturile pe termen lung euro ramane de baza. "Euro estedeja parte din mecanismele economiei si nu cred ca ar trebui saschimbam aceasta orientare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO