Eveniment

Bechtel "ingheata" lucrarile la autostrada

04.12.2008, 19:49 19

Bechtel, compania americana care construieste autostrada Transilvania, nu va mai face asfaltari in acest an, lucrarile urmand sa fie reluate din luna martie a anului viitor, a declarat ieri pentru ZF Transilvania Stefan Szobotka, directorul directiei de comunicare din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

"Pana in prezent au fost asfaltati 7 km din autostrada Transilvania, iar pana la finele anului in curs nu se vor mai face asfaltari. Se putea continua asfaltarea unor segmente din autostrada, in conditiile in care drumul dintre localitatile Turda si Luna de Sus era folosit ca si centura ocolitoare a Clujului, insa s-a renuntat si la aceasta varianta. Incepand din luna martie a anului viitor vor reincepe lucrarile de asfaltare la autostrada Transilvania", a spus Szobotka.
Oficialii companiei americane estimau ca pana la finele anului in curs se vor finaliza aproximativ 25 de kilometri de autostrada. Pana la reluarea lucrarilor, compania a trimis in somaj tehnic peste 200 de angajati din cauza reducerii volumului de lucrari pentru perioada de iarna.
"Incetinirea ritmului lucrarilor si reducerea numarului de angajati nu sunt neobisnuite in timpul sezonului rece. Reducerea volumului de munca va avea ca efect suspendarea unor posturi din toate sectoarele de lucrari. In aceasta perioada angajatii nostri vor fi remunerati cu 75% din salariu, reducerea volumului de lucrari afectand atat personalul autohton, cat si pe cel strain", a declarat pentru ZF Transilvania Bogdan Sgarcitu, directorul de comunicare al companiei Bechtel.
Din vara numarul angajatilor Bechtel s-a redus de la 2.700 la circa 2.500 de angajati, la care se vor adauga angajatii trimisi in somaj tehnic. Mihai Lup, liderul de sindicat al angajatilor Bechtel din Romania, spune insa ca anul trecut, in aceeasi perioada, compania nu a trimis oameni in somaj tehnic.
"Cei mai multi dintre oamenii care au fost trimisi in somaj tehnic, se ocupau de lucrarile de terasamente. Pe langa acestia s-a renuntat si la diversi maistri, mecanici sau functionari de birou care se vor intoarce la munca in data de 5 ianuarie. Anul trecut in perioada rece nu stiu sa fi fost trimisi oameni in somaj tehnic, iar ceea ce se intampla acum cred ca are legatura cu criza financiara", a spus Lup.
El a adaugat ca nu a fost informat daca trimiterea celor 200 de persoane in somaj tehnic ar putea duce la eventuale disponibilizari in randul muncitorilor de la Bechtel si ca abia incepand din luna martie a anului viitor lucrarile la autostrada se vor intensifica.
Statul roman a cheltuit in ultimii patru ani aproape 675 mil. euro pentru proiectul austostrada Transilvania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO