Eveniment

Beneficiarii de fonduri UE nu stiu ce scrie in proiecte si lasa greul consultantilor. Cum comentati?

30.09.2009, 23:12 211

Beneficiarii de fonduri europene trebuie sa se implice mai multin realizarea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene sisa isi planifice cat mai realist etapele de implementare, altfelvor pierde finantarile europene, sustin firmele care oferaconsultanta in proiectele pe bani din partea Uniunii Europene.

"Firmele lasa toata greutatea intocmirii proiectului in seamafirmei de consultanta. Merg pe ideea ca daca am dat niste bani,consultantii trebuie sa rezolve toate problemele. Este totalgresit! Noi ii consiliem, dar nu putem sa facem totul pentruproiect. Trebuie sa existe implicare si din partea lor. De aceeasunt atatea dificultati la implementare. 99% din beneficiari nucitesc proiectul", spune Laura Radulescu, coordonator proiecte alfirmei de consultanta Initial Advisory.

Consultantii spun ca problemele cele mai mari pe care leintampina beneficiarii de fonduri europene sunt la implementareaproiectului, nu la conceperea dosarului.

"La sfarsitul lui 2007 oamenii stiau ca vor veni banii de la UEsi am fost asaltati de cereri. Beneficiarii de proiecte voiau sapuna mana repede pe bani si anul trecut cand au intocmit proiectulcereau sa aiba o perioada cat mai scurta de implementare. Anulacesta, dupa ce au semnat contractul pentru finantare s-au vazut insituatia in care nu aveau timpul necesar pentru implementareaproiectului si au cerut prelungirea termenului", explica MadalinIonita, director general al FM Management Consultancy.

El spune ca in Romania nu exista o cultura a proiectelor.

"Noi ii sfatuim pe micii intreprinzatori sa scrie proiectepentru accesarea fondurilor europene doar atunci cand au nevoie debani. Au fost si firme care au vazut ca au aparut niste fonduri pecare nu trebuie sa le returneze si au zis hai sa facem si noi unproiect. La noi, nu exista o cultura a proiectelor", sustineIonita.

La nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov, in cadrul ProgramuluiOperational Regional (POR) au fost absorbite doar 3,5% dinfondurile alocate pentru perioada 2007-2013, care sunt in valoarede 370,3 mil. euro. Din 62 de proiecte depuse demicrointreprinderi, 30 de proiecte au fost respinse saubeneficiarii au renuntat la proiect, in timp ce 32 de proiecte suntin faza de implementare.

Florentina Moiseanu, directorul general al firmei Tenta Cons, cuo cifra de afaceri anul trecut de peste 386.000 de euro, careactiveaza in domeniu constructiilor edilitare, a primit fondurinerambursabile in valoare de peste 44.000 de euro ca prima transapentru proiectul pe care l-a depus anul trecut.

"Am apelat la o firma de consultanta ca sa ne fie mai usor cudosarul, insa beneficiarii trebuie sa aiba grija cum intocmescproiectul, pentru ca ceea ce scrii trebuie sa si faci. Trebuieurmati toti pasii care sunt in proiect."

Intre decembrie 2008 si mai 2009 au fost depuse proiecte definantare pentru cele sapte Programe Operationale (PO) de treimiliarde de euro, dintre care au fost aprobate proiecte in valoarede aproape un miliard de euro. Platile efectuate catre beneficiarnu insumeaza decat 100 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO