Eveniment

Berceni si Militari, cele mai cautate zone de cumparatorii de apartamente din Bucuresti

27.08.2009, 00:00 1527

„Cartierele in care s-au vandut anul acesta cele mai multe apartamente au fost Berceni, Militari, Drumul Taberei, Colentina si Rahova. Se observa o preferinta mai ales pentru cele din partea de sud-vest si sud-est a Capitalei, pentru ca acolo au scazut preturile cel mai mult", spune Eugen Chis, directorul site-ului bazaruldecase.ro, care ofera servicii de tranzactii imobiliare.

Apartamentele de doua camere, cele mai cautate

La mare cautare au fost in acest an apartamentele de doua camere, cu suprafete cuprinse intre 52 si 54 de metri patrati, care s-au vandut cu preturi medii de 1.000 de euro/mp. „Apartamentele cu doua camere sunt cele mai tranzactionate, indiferent daca vorbim de anul trecut sau anul acesta. Diferenta o fac clientii, care profita acum si vor sa cumpere un apartament cat mai bine amenajat la un pret foarte bun", a mai spus Chis.

Apartamentele cu doua camere (cu suprafete intre 55 si 60 mp) si garsonierele (35 mp) au fost cel mai bine vandute si de agentia imobiliara Rasig Group. Acest lucru se datoreaza si programului „Prima casa", intrucat cele mai multe tranzactii au fost facute la preturi de 60.000 - 65.000 de euro.

„La inceputul anului, vindeam in medie cate zece apartamente sau garsoniere pe luna, iar acum vindem in jur de 20. Iulie a fost luna cu cele mai multe vanzari, cu 30 de imobile vandute", spune Daniel Raeceanu, directorul general al agentiei imobiliare Rasig Group.

Varf de tranzactii in iulie si august

Preturile la apartamentele vechi din Capitala au inregistrat un declin de 1% in iunie fata de luna precedenta, dupa scaderi de peste 4-5% in fiecare luna din acest an, potrivit indexului imobiliar al ZF.

„Cele mai multe tranzactii de anul acesta s-au facut pentru apartamentele din cartiere, pentru care preturile erau sub 80.000 de euro. Preturile de pe piata au scazut cu 30- 50% fata de anul trecut, iar tranzactiile s-au facut la un pret mediu de 950 de euro/mp", sustine Cristian Antonescu, directorul general al agentiei imobiliare Imoinvest Consulting & Development. Antonescu a mai precizat ca o crestere a preturilor s-a inregistrat in jurul valorii de 60.000 de euro, datorita programului „Prima casa", iar cele mai multe tranzactii s-au efectuat in lunile iulie si august.

Agentii imobiliari observa si o schimbare a comportamentului clientilor, care au devenit mai selectivi si au mai multe asteptari de la locuinta pe care urmeaza sa o achizitioneze. „Clientii sunt mai pretentiosi fata de anul trecut, vor sa vada mult mai multe apartamente acum. Daca acum un an ni se reprosa faptul ca facem multi bani din imobiliare, anul acesta muncim de cinci ori mai mult si vindem la jumatate de pret", a mai spus Raeceanu.

Zona de nord, cel mai putin tranzactionata

Pentru cei care fac tranzactii cu imobiliare in zona de nord a Bucurestiului, anul 2009 nu a fost deloc bun, desi exista atat cereri, cat si oferte pe piata.

„Exista o abundenta de cereri si de oferte care sunt blocate psihologic: clientii care au vazut ca preturile au tot scazut asteapta sa mai scada, si de aceea nu am avut prea multe vanzari", sustine Vladimir Neriseanu, directorul agentiei imobiliare Cagead Invest. Totusi, in luna iulie au existat vanzari si in aceasta zona, ca urmare a faptului ca preturile au scazut cu pana la 700 de euro pe metru patrat.

„S-au vandut trei apartamente mari, cu suprafete intre 125 si 175 mp, in zona Barbu Vacarescu, dupa mai bine de un an de cand au fost scoase la vanzare. Daca initial se cerea intre 1.800 si 2.000 de euro pe metru patrat, pana la urma s-au vandut la un pret de aproximativ 1.300 de euro/mp", a mai spus Neriseanu.

Neriseanu a mai precizat ca la fel se intampla si in cazul unui apartament de patru camere, pentru care s-a cerut initial 1.800 de euro/mp construit si care nu reuseste sa fie vandut, chiar daca pretul a scazut cu 500 de euro/mp.

„Si la inchirieri s-au inregistrat scaderi: daca initial se cerea intre 2.000 si 2.300 de euro pentru un apartament cu trei camere de 140 de mp, ulterior s-a dat spre inchiriere cu 1.600 de euro", a mai spus Neriseanu.

Cele mai multe oferte de vazare de garsoniere (115) sunt in cartierul Titan, insa in cartierul Berceni exista cele mai multe apartamente de doua si trei camere scoase la vanzare (387), potrivit datelor furnizate de firma AgentieNET, care a obtinut datele prin serviciul de monitorizare imobiliara AnunturiParticulari.ro.

„De la inceputul lunii iulie pana acum, s-au postat aproape 4.000 de oferte de vanzare de locuinte vechi din Capitala, cele mai multe fiind pentru apartamentele de doua camere (1.700) si apartamentele de trei camere (1.345)", sustine Simona Muha, marketing manager la Agentie.NET.

Un numar semnificativ de oferte de vanzare de apartamente vechi se inregistreaza si in cartierele Militari, Titan sau Drumul Taberei, unde s-au vandut si cele mai multe apartamente din acest an.

Potrivit aceleiasi surse, cele mai mari preturi au fost solicitate in luna ianuarie a acestui an, iar cele mai mici in luna iunie.

Cele mai rentabile investitii, in centru si nord

„Pe primul loc in topul celor mai bune zone de investitii imobiliare pe timp de criza se afla zona centru - nord (de la Piata Victoriei pana la Piata Presei Libere). Indiferent de tipul investitiei in aceasta zona, riscul de piata este foarte redus, deoarece produsul imobiliar bine facut are cautare si se poate usor lichidiza" , spune Alexandru Nitescu, managerul departamentului de investitii al agentiei imobiliare Regatta.

Imobilele situate in zone precum Bulevardul Unirii, Magheru, Regina Elisabeta, Carol sau Dacia) prezinta si el o rentabilitate mare a investitiilor, fiind regiuni in care preturile au scazut mai putin, cu valori intre cuprinse intre 10 si 15%. „A treia zona de interes este zona de centru-vest (Eroilor, Cotroceni, Grozavesti). Un element foarte important il constituie Pasajul Basarab, care va conecta zona cu zona Piata Victoriei", a mai spus Nitescu.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO