Eveniment

BERD: Romania a luat degeaba banii FMI. Proiecte putine, efect neglijabil in economie. Cum comentati?

BERD: Romania a luat degeaba banii FMI. Proiecte putine, efect neglijabil in economie
07.03.2010, 23:12 79

Impactul programului guvernamental anticriza asupra cresteriieconomice a tarii a fost neglijabil, apreciaza Peter Sanfeyeconomistul-sef al pentru Europa de Sud-Est al Bancii Europenepentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

"Sa luam exemplul Romaniei, unde guvernul a anuntat in februarie2009 un pachet de stimulare a economiei in valoare de 13 miliardede euro pentru a combate efectele crizei. Ideea era de a aloca ceamai mare parte, de peste zece miliarde de euro, pentru proiecte deinfrastructura. Pana acum, «stimulii» au fost mai mult imaginaridecat reali; putine proiecte au fost demarate, iar efectul asupracresterii economice a fost neglijabil", noteaza Sanfey intr-oanaliza.

Mai multe tari din sud-estul Europei au inregistrat problememajore din cauza crizei financiare mondiale, iar Romania siUngaria, state membre ale Uniunii Europene, au fost nevoite saapeleze la sprijinul Fondului Monetar International.

Multe guverne au anuntat, ca urmare a crizei, diferite programefiscale care pareau expansioniste, dar care in realitate au avut unimpact minor asupra economiei reale.

Spatiul de manevra a fost limitat din cauza politicilor fiscaleexpansioniste in perioada de boom economic, iar scadereaveniturilor bugetare si accesul limitat la noi imprumuturi aufortat multe guverne sa diminueze cheltuielile.

Unele tari, precum Serbia, Macedonia sau Bosnia-Hertegovina, auincercat sa ofere reduceri de taxe pentru a incuraja activitateaeconomica. Toate aceste masuri au avut unele efecte pozitive, darnu constituie un raspuns coerent la criza economica.

Planeaza riscuri din Grecia

Romania, cea mai mare economie din Europa de Sud-Est, a fostlovita puternic de criza, inregistrand anul trecut o scadere a PIBde peste 7%, dar va reveni in in teritoriul pozitiv, desi vorpersista unele riscuri legate de criza din Grecia, avand in vedereprezenta companiilor si bancilor elene, potrivit BERD.

"In unele economii exista semne vizibile de revenire si nu neasteptam la o crestere economica negativa in niciuna din tarile dinregiune in acest an. Dar exista inca riscuri semnificative si amputea fi surprinsi, din nou, in mod neplacut. Trebuie sa urmarim cuatentie desfasurarea crizei din Grecia, intrucat un numar de bancisi companii elene mari sunt active in sud-estul Europei", sustineSanfey. BERD se asteapta ca Romania sa inregistreze o crestereeconomica de 1,3% in 2010, urmata de un avans de 2,3% anul urmator.Sanfey sustine ca o deteriorare severa a situatiei din Grecia arputea avea un impact negativ asupra remiterilor catre anumitestate, mai ales Albania.

Recent mari banci internationale precum Morgan Stanley, DeutscheBank sau Citibank au atentionat cu privire la riscul contaminariiRomaniei cu problemele din Grecia.

Romania este una dintre cele mai importante piete externe pentrugrupurile financiare elene, care au inceput relativ tarziuexpansiunea regionala.

Incertitudinile legate de situatia finantelor publice aleGreciei au limitat accesul bancilor elene pe pietele financiare sipe cele interbancare la preturi rezonabile.

Pana in prezent, problemele statului elen au avut un impactredus asupra tarilor vecine, dar unii analisti atribuie temerilorlegate de Grecia deprecierea dinarului sarbesc la minimul record inraport cu euro.

Reprezentantul BERD noteaza totusi ca sistemul bancar dinregiune s-a dovedit a fii stabil si nu am vazut banci importantedand faliment, regiunea aratandu-se rezistenta la criza financiaramondiala.

"Regiunea a reactionat matur la criza. Reactia a fost, probabil,mai buna decat se asteptau multe persoane. Dar Europa de Sud-Estare inca o problema de imagine - fiind considerata volatila, decare incearca sa scape."

Romania a permis o corectie puternica acursului

Toate tarile din regiune recunosc importanta stabilitatiicursului de schimb si sunt pregatite, in majoritatea cazurilor, saintervina pe pietele valutare pentru a preveni situatiiexcesive.

Chiar si in cele doua tari care au permis deprecieri mari(Romania si Serbia, in toamna lui 2008 si inceputul lui 2009 -n.r.) bancile centrale au intervenit puternic pentru a prevenicaderi si mai mari ale monedelor.

In ambele tari, cursul a fost stabil dupa acel moment, indicandca increderea pietelor a fost recladita, mai noteaza reprezentantulBERD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO