Eveniment

Bilanţul „afacerilor de la zero“: România are cu 50% mai mulţi debutanţi în antreprenoriat decât în 2013

Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

10.02.2015, 09:00 480

Numărul de companii de tip SRL-D (afaceri pornite de tineri debutanţi) a trecut de 17.000 la finalul anului trecut, după un avans de peste 50% al start-up-urilor noi faţă de 2013, arată datele de la Registrul Comerţului. Astfel, cele 17.000 de companii au creat cel puţin 34.000 de locuri de muncă în perioada 2011-2014, din care peste 12.000 doar anul trecut.

Chiar dacă bugetul de până în 2014 al statului a susţinut finanţarea a doar câteva sute de SRL-D-uri în fiecare an, inte­resul  româ­nilor pentru antre­prenoriat a crescut, câteva mii de astfel de start-up-uri fiind deschise în plus, fără ajutor în bani de la autorităţi, dar cu anumite scutiri de taxe.

„Motivul acestei evoluţii foarte bune este pre­dictibil pe o orice piaţă şi mai ales în cazul în care vorbim despre finanţări din partea statului. Întot­deauna există un număr restrâns, ce-i drept, de «early adopters», care sunt dispuşi să-şi asume riscuri, dar care odată ce au validat modelul atrag după ei foarte mulţi alţii care acceptă să treacă prin efortul birocratic pentru a-şi pune în aplicare ideea“, este de părere antreprenorul Sergiu Neguţ (desen), acţio­nar al firmei care deţine brandul alimentar fru fru, dar şi al firmei care verifică „istoricul“ profesional al candi­daţilor Mindit.  Sătui să mai aştepte sprijin din partea statului, obosiţi să mai caute instituţia financiară care le-ar putea susţine intrarea în business, tinerii antreprenori şi-au luat planurile de afaceri de pe hârtie şi le-au pus în aplicare, convinşi că pot deveni antreprenori şi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO