Eveniment

Bilanţul exploziilor de la Ankara a ajuns la 86 de morţi, au declarat oficiali turci

Bilanţul exploziilor de la Ankara a ajuns la 86 de...

Autor: Ioana Bojan

10.10.2015, 16:16 104

Exploziile au avut loc în timp ce numeroase persoane se adunaseră în faţa gării pentru a participa la o manifestaţie în Piaţa Sihhiye, din apropiere. Participanţii la miting, organizat de Confederaţia Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) şi mai multe ONG-uri, cereau încetarea conflictului dintre organizaţia teroristă PKK şi statul turc.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat atacurile, pe care le-a numit "acte teroriste".

Autorităţile anchetează informaţiile potrivit cărora cel puţin una dintre explozii a fost provocată de un atacator sinucigaş.

Partidul pro-kurd HDP, care participa la miting, a afirmat într-un comunicat că membrii săi au fost principala ţintă a atacului.

Liderul HDP a acuzat statul turc pentru atac, pe care l-a numit "un masacru uriaş", şi a anulat toate mitingurile de campanie.

Turcia se pregăteşte de noi alegeri la 1 noiembrie, după ce partidele parlamentare nu au reuşit să formeze un Guvern în urma alegerilor generale de la 7 iunie.

În urma exploziilor, PKK le-a cerut luptătorilor săi să înceteze acţiunile de gherilă din Turcia, dacă nu sunt atacaţi, potrivit unui site apropiat grupării.

HDP a scris de asemenea pe Twitter că poliţia "a atacat" oamenii care ajutau la transportarea răniţilor.

Bulent Tekdemir, care participa la miting, a declarat pentru BBC că poliţia a folosit gaze lacrimogene "imediat după explozia bombelor" şi "nu permitea ambulanţelor să treacă".

Mai mulţi oameni furioşi au încercat să atace maşini ale poliţiei, a declarat un locuitor, Emre, pentru BBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO