Eveniment

Bilanţul protestelor: 9.000 de persoane au protestat în 41 de localităţi din ţară

 Aproape 9.000 de persoane au protestat în toată ţara

Autor: Mediafax

16.01.2012, 12:13 479

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat, luni, că în 41 de localităţi din ţară au avut loc acţiuni de protest la care au participat 8.700 de persoane, peste 2.000 de jandarmi asigurând ordinea publică.

În Bucureşti, jandarmii au primit ajutor de la colegii lor din Ploieşti, după ce protestul din Piaţa Universităţii a escaladat.

Protestele din restul ţării s-au desfăşurat civilizat, fără incidente.

"Ceea ce s-a întamplat aseară (duminică-n.r.) în Bucureşti nu este în ordine. Este timpul să încetăm protestele care conduc la violenţă şi la tulburarea ordinii publice", a subliniat colonelul Moise.

Serviciul de Ambulanţă al Muncipiului Bucureşti şi SMURD au acordat duminică seară, în Capitală, 59 de consultaţii pe durata protestului, 26 de persoane fiind duse la spital, iar doi jandarmi şi un civil au rămas internaţi, a declarat managerul SABI, dr. Alis Grasu.

Pagube de peste 160.000 de lei au înregistrat Jandarmeria şi Pompierii, cărora le-au fost distruse maşini şi echipamente.

Peste 240 de persoane au fost sancţionate contravenţional, alte aproape 40 fiind vizate în anchete penale.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat, luni, un bilanţ al distrugerilor din timpul protestelor de duminică, soldate cu pagube considerabile, de la deteriorarea semafoarelor, vandalizarea sediilor de bănci, bancomate, ruperea gardurilor de delimitare a străzilor, a stâlpilor de iluminat, a semnelor de circulaţie, până la ruperea băncilor de pe trotuare şi a coşurilor de gunoi.

Iniţial, în Piaţa Universităţii s-au adunat manifestanţi nemulţumiţi de politicile guvernamentale. Ulterior, piaţa a fost ocupată încet, încet de tineri, majoritatea dintre ei părând cu experienţă în manipularea sticlelor incendiare şi violenţe de stradă. Între aceştia şi jandarmi s-au iscat ciocniri violente. Şi sâmbătă seară, filmul evenimentelor a fost similar, protestele începând şi derulându-se paşnic până la lăsarea serii, iar ulterior, grupuri de tineri recurgând la violenţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO