Eveniment

Bilanţul spitalelor închise: 21 cămine de bătrâni, 17 redeschise, restul în paragină

Bilanţul spitalelor închise: 21 cămine de bătrâni, 17 redeschise, restul în paragină

Foto: Octav Ganea

Autor: Elvira Gheorghita

09.10.2012, 00:03 652

Din cele 67 de spitale din oraşele mici închise în 2011, 21 au devenit cămine de bătrâni, 10 au fost redeschise ca spitale, şapte au devenit centre multifuncţionale, iar restul de 29 au rămas închise.

Potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii, din totalul celor 67 de spitale închise pentru reorganizare la 1 aprilie 2011, în mandatul lui Cseke Attila, 21 au fost transformate şi funcţionează cu statutul de cămin pentru îngrijirea bărânilor.

Alte zece unităţi sanitare au fost redeschise ca spitale, iar şapte au fost reorganizate şi funcţionează cu statut de centre multifuncţionale, potrivit sursei citate.

Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Buftea, care dispune şi de un ambulatoriu integrat în mai multe specialităţi, a fost redeschis luni, după un an şi opt luni de inactivitate. Spitalul din Buftea este primul din seria celor şase care au soli­citat redeschiderea ca spital sau centru de sănătate. Potrivit fostului ministru al sănătăţii Vasile Cepoi, celelalte cinci dintre cele 67 închise la 1 aprilie 2011 sunt cele din Bumbeşti Jiu, Ocna Mureş, Dărăbani, Băneasa şi Târgu-Bujor.

În aprilie 2011, la două săptămâni după închi­derea spitalelor, ministrul sănătăţii Cseke Attila declara că reprofilarea celor 67 de unităţi sanitare va aduce o economie de 175 milioane de lei la bugetul de stat, scopul opririi finanţării fiind, printre altele, ineficienţa respectivelor unităţi.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu declara, în aprilie 2011, că susţine programul iniţiat de Cseke Attila, afirmând că reforma în sănătate nu trebuie oprită aici, ci trebuie continuată pe direcţia consolidării sistemului de intervenţie de urgenţă. "Nu numai că îl susţin, dar consider că este o primă etapă. România are cea mai mare densitate de paturi de spital la mia de locuitori din Uniunea Europeană. Cât timp vom merge pe acest mod de a asigura populaţiei sănătatea nu vom face decât să cheltuim banii în zile nesfârşite de spitalizare pentru bolnavi care în mod normal nu necesită spitalizare", a spus şeful statului.

Băsescu a adăugat că, în acelaşi timp, trebuie consolidat sistemul de intervenţie de urgenţă, pentru ca oamenii care au nevoie să poată fi transportaţi imediat la un spital dotat, unde să nu existe riscul de a nu putea fi trataţi, "cum se întâmplă la spitale foarte mici".

În schimb, fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi a spus, în mai 2012, că spitalele "care au fost închise eronat ar putea fi redeschise, dar cazurile sunt puţine".

Cepoi a adăugat că, pe de altă parte, închiderea spitalelor a lăsat fără servicii medicale "o populaţie de 30.000, 50.000, de 100.000 de locuitori", arondate unităţilor medicale respective.

Fostul ministru a arătat că există, încă din 2003, o strategie de raţionalizare a spitalelor, care propunea reorganizarea şi transformarea lor în centre de sănătate multifuncţionale - "un gen de policlinici ceva mai complexe", care să asigure urgenţa, permanenţa, accesul la servicii medicale de specialitate şi eventual spitalizarea de zi.

Cazurile care necesită internare ar urma să fie trimise la spitale care pot să îi asigure serviciile medicale necesare, a precizat Cepoi.

Fostul ministru a mai spus că analiza va arăta care dintre spitale vor putea fi redeschise şi care vor deveni centre de sănătate multifuncţionale.

"Am solicitat cu o lună în urmă (informaţii despre) care este nivelul, dotarea fiecărui spital, ce s-a întâmplat cu aparatura respectivă - dacă există acolo, dacă este funcţională ş.a.m.d. - acum am solicitat iarăşi autorităţilor locale de acolo (informaţii despre) ce resurse umane au, ce propuneri au, cum doresc să facă. Analizăm propunerile lor şi în funcţie de rezultatul acestor analize, vom decide dacă înfiinţăm centru de sănătate multifuncţional sau dacă eventual redeschidem spitalul", a adăugat Cepoi.

Cepoi a mai afirmat că, în cazul spitalelor transformate deja în azile de bătrâni, autoritatea locală ar trebui să "facă eforturi" pentru a putea deschide acolo un centru de sănătate multifuncţional sau să redeschidă spitalul.

"În spaţiul respectiv autoritatea locală de acolo poate să redeschidă şi ar trebui să facă eforturi să găsească un spaţiu în care să deschidă un centru multifuncţional. Sau poate chiar tot acolo e posibil să nu fie folosit în totalitate spaţiul respectiv. Lucrurile acestea vor rezulta în urma evaluării", a spus Cepoi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO