Eveniment

”Bine aţi venit în IAD!” Mesajul protestatarilor către cei mai puternici lideri din lume la summitul G20, marcat de tensiuni, schimbări de direcţie şi alianţe neaşteptate. 100.000 de oameni sunt aşteptaţi să îşi ”verse” nemulţumirile în prezenţa lui Trump, Putin, Merkel sau Erdogan

”Bine aţi venit în IAD!” Mesajul protestatarilor...

Autor: Ştefan Stan

06.07.2017, 17:17 3249

”Bine aţi venit în iad”. Acesta este salatul pe care preşedintele Donald Trump şi mai mulţi lideri mondial îl primesc de la protestatarii anti-capitalişti din Hamburg, care vor să oprească summit-ul G20, marcat deja de tensiuni pe probleme de clină şi comerţ. 

Mii de protestatari din jurul Europei se strâng în oraşul-port pentru a participa la demonstraţii. Poliţia se aşteaptă să ajungă în jur de 100.000 de protestatari în Hamburg, dintre care peste 8.000 extrem de violenţi. Numărul mare al persoanelor care vin să îşi exprime dezacordul cu politicile actuale mondiale reprezintă o provocare pentru cei însărcinaţi cu securitatea summit-ului care va avea loc pe 7-8 iulie, la care vor participa liderii celor mai puternice 20 ţări din lume, şi care este găzduit de cancelarul german Angela Merkel, care este pusă în faţa unor diviziuni şi disensiuni dure în interiorul grupului.

Pe parcursul summit-ului, Merkel se va întâlni cu Tayyip Erdogan şi cu Trump, care a făcut apel din nou în timpul unei întâlniri din Polonia ca partenerii NATO să aloce fonduri mai ridicate bugetului de apărare, în condiţiile în care ne confruntăm cu ameninţări crescute din partea Coreei de Nord. Trump de asemenea va avea prima sesiune cu preşedintele rus Vladimir Putin după ce liderlul de la Casa Albă a catalogat atitudinea Rusiei drept ”destabilizatoare”, critici pe care Putin le-a respins. 

Merkel, care candidează în septembrie pentru al patrulea mandat, a evidenţiat joi că este deschisă către un sistem internaţional de comerţ, în ciuda temerilor legate de protecţionismul Statelor Unite sub conducerea lui Donald Trump. ”Suntem uniţi în dorinţa noastră de a întări relaţiile multinaterale la summitul G20. Avem nevoie de o societate deschisă, în special când vine vorba de comerţ”, a spus ea în Berlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO