Eveniment

Birocratia, marea problema la accesarea banilor UE

25.06.2008, 18:41 35

Birocratia excesiva, lipsa capacitatii beneficiarilor de a se cofinanta si a transparentei in evaluarea si selectarea proiectelor reprezinta principalele dificultati la accesarea fondurilor europene, potrivit unui sondaj realizat de Structural Consulting Group.
"Credibilitatea procesului de selectare si evaluare, precum si capacitatea de finantare a beneficiarilor sunt cele mai importante dificultati la accesarea fondurilor UE, fiind indicate de circa 60% dintre participantii la sondaj", a declarat Dan Barna, partener in cadrul firmei Structural Consulting Group, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes!", organizat ieri de Mediafax si BNR.
Sondajul a fost realizat pe baza raspunsurilor a 3.324 de persoane
din totalul de 24.000 de utilizatori ai site-ului www.fonduri-structurale.ro, potentiali beneficiari de fonduri si autoritati de gestionare. Din totalul respondentilor, 29% au aratat ca principala dificultate o reprezinta birocratia excesiva, in timp ce lipsa capacitatii de cofinantare a fost indicata de 15,16% dintre participanti.
"Accesarea fondurilor europene este intr-adevar o procedura greoaie, birocratica. Spre exemplu, pentru programul de sprijinire a investitiilor mari realizate de IMM sunt necesare 47 de avize, cereri, planuri si alte declaratii, la cel privind sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, peste 40. De asemenea, numarul institutiilor implicate in procesul de administrare a fondurilor este foarte mare, respectiv 60", a precizat Barna. El a mentionat ca numarul documentelor necesare si al institutiilor ar putea sa se mai reduca in perioada urmatoare.
"Toate statele au pornit cu mecanisme stufoase, dar pe parcurs si-au dat seama ca pot trece peste anumite etape si au devenit mai flexibile", a adaugat reprezentantul Structural Consulting Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO