Eveniment

Blaga le raspunde PSD-istilor: Cat voi fi ministru, nu voi cumpara locuinte de la privati

Blaga le raspunde PSD-istilor: Cat voi fi ministru, nu voi cumpara locuinte de la privati

Vasile Blaga, ministrul dezvoltarii regionale si locuintei: Sumele alocate pentru locuinte ANL sunt mai mari in acest an, respectiv un buget de circa 178 de milioane de euro, care daca ii imparti la un pret de 50.000 de euro pe locuinta, rezulta ca poti cumpara circa 3.000 de unitati.

22.07.2009, 19:14 21

"Sumele alocate pentru locuinte ANL sunt mai mari in acest an, respectiv un buget de circa 178 de milioane de euro, care daca ii imparti la un pret de 50.000 de euro pe locuinta, rezulta ca poti cumpara circa 3.000 de unitati. Cat voi fi ministru nu voi cumpara locuinte de la dezvoltatori din mai multe motive: de la cine sa cumpar si pe ce criterii? Aceste locuinte sunt scumpe, deoarece primaria nu vine cu nicio utilitate: teren, utilitati, nimic", a sustinut Blaga.

 

Ministerul a facut 1.400 de apartamente in 6 luni

Ministrul a mai spus ca in primele sase luni ale anului au fost finalizate aproape 1.400 de locuinte din fonduri ale ministerului, majoritatea prin programul ANL, iar pana la sfarsitul anului este programata finalizarea altor 5.000 de locuinte prin programele MDRL.

Senatorul PSD Sorin Bota a propus in urma cu zece zile achizitia de locuinte ale dezvoltatorilor privati din fondurile destinate constructiei de locuinte ANL, la o saptamana dupa ce colegii sai de partid au propus construirea a 50.000 de locuinte destinate inchirierii.

Blaga a mai vorbit si despre promisiunile din campanie ale PSD, care vizau constructia a 400.000 de locuinte din fonduri publice. "Media de locuinte construite din fonduri publice a fost de 2.000 de unitati pe an", a mai spus Blaga. Ministrul a spus ca nu are situatia exacta privind vanzarea primelor locuinte ANL, 4.000 de apartamente construite pana la 1 ianuarie 2004 fiind eligibile vanzarii.

"Cumparatorii acestor apartamente pot apela inclusiv la credite pentru prima locuinta. Guvernul asigura doar cadrul legal pentru vanzarea acestor locuinte, autoritatile locale fiind cele responsabile de procesul de vanzare. A fost luata o hotarare de guvern cu privire la acest aspect", a mai declarat Blaga.

Diferenta de 300 euro/mp intre stat si privat

Potrivit celor mai recente informatii, preturile locuintelor ANL sunt de circa 400 de euro/metrul patrat, in conditiile in care terenurile si bransamentele la utilitati au fost asigurate de autoritatile locale.

Dezvoltatorii imobiliari au reactionat imediat la propunerea de a vinde apartamentele statului, argumentand ca sunt alte metode prin care poate fi stimulata piata constructiilor.

Preturile apartamentelor noi din Bucuresti pornesc de la 700-800 de euro/metrul patrat, ca urmare a reducerilor de 20-30% practicate de catre dezvoltatori in ultimele luni din cauza vanzarilor slabe.

Doar la nivelul ansamblurilor mari din Bucuresti au fost finalizate peste 1.000 de locuinte noi care nu si-au gasit proprietari, iar in faza avansata se afla inca cel putin 1.000 de unitati nevandute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO