Eveniment

Blejnar: Persoanele fizice care au construit blocuri si ansambluri rezidentiale fara sa plateasca TVA au facut evaziune fiscala

Blejnar: 131.000 de firme vor fi declarate inactive

Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

19.05.2009, 00:00 107
TVA la tranzactiile imobiliare revine in vizorul autoritatilor
Persoanele fizice care au construit blocuri si ansambluri rezidentiale fara sa plateasca TVA au facut evaziune fiscala, iar legislatia legata de aceasta problema ar putea fi modificata din 2010, considera seful Fiscului. „Legislatia este ambigua si va face obiectul modificarii. Garda Financiara a facut anul trecut cateva sesizari penale. Au semnalat fapte care in opinia comisarilor Garzii si a mea personala reprezinta fapte de evaziune fiscala. Nu este vorba de una-doua case", a explicat Blejnar.
Fiscul a mai incercat si anul trecut sa clarifice plata TVA la tranzactiile imobiliare in cazul persoanele fizice, urmarind definirea caracterului de continuitate. Initiativa a ramas insa „blocata". Numeroase persoane fizice au facut operatiuni imobiliare in scop comercial in anii trecuti, dar au evitat sa declare si sa plateasca TVA, evaziunea fiind frecventa pe acest segment. Inca de la 1 iunie 2002, data intrarii in vigoare a Legii privind TVA, persoanele fizice care realizau tranzactii imobiliare in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate ar fi avut obligatia sa plateasca TVA. Insa prevederile in vigoare referitoare la obligativitatea platii TVA in aceste cazuri sunt interpretabile.
 
TVA platita lunar, nu trimestrial
Firmele care vor cumpara produse din statele UE vor plati din mai TVA aferenta acestor operatiuni lunar, si nu trimestrial, ca pana in prezent, pentru diminuarea fraudelor din domeniul taxelor intracomunitare, potrivit sefului Fiscului. „Frauda in domeniul intracomunitar este alarmanta in intreaga Europa. E un carusel al TVA care pleaca din Marea Britanie si se termina la Constanta. Si in Romania exista retele specializate. Am redus termenul la o luna ca sa dezorganizam retelele."
Primele plati de TVA, aferente lunii in curs vor fi realizate la 25 mai. In primele patru luni ale anului au fost monitorizate 13.680 de operatiuni intracomunitare, iar prejudiciile aduse de agentii economici se ridica la 134 mil. lei, valoarea bunurilor confiscate fiind de 8 mil. lei.
O alta prevedere a proiectului de ordonanta este faptul ca proprietarul unei masini noi cumparate in strainatate va fi obligat sa solicite ANAF un certificat care atesta plata TVA, pe care il va prezenta la inmatricularea vehiculului.
Un numar de aproximativ 131.000 de firme vor fi declarate inactive si li se va retrage codul de platitor de TVA, deoarece nu si-au respectat obligatiile catre stat, sustine Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
„Pentru declararea inactivitatii exista trei criterii: firma nu functioneaza la sediul declarat, nu indeplineste obligatia de a depune semestrial declaratiile de impozite si taxe sau se sustrage de la controlul fiscal", a explicat seful Fiscului. El a precizat ca din cele aproximativ 672.000 de firme, 131.000 de firme nu si-au respectat obligatiile declarative. „Nu platesc impozite si taxe, pentru ca nu le declara. Nu depun deconturi de TVA si declaratii de impozit pe profit."
Retragerea codului de TVA se impune deoarece pana acum existau foarte multe societati care erau inactive fiscal in Romania, insa faceau achizitii intracomunitare. Dupa intrarea in vigoare a proiectului de ordonanta care include aceste prevederi, astfel de companii nu vor mai putea sa faca tranzactii. In plus, lista contribuabililor inactivi va fi publicata atat in Monitorul Oficial, cat si pe pagina de internet a ANAF.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO