Eveniment

BM: Sistemul de promovare a energiei verzi din România este cu peste 50% mai darnic faţă de media europeană

BM: Sistemul de promovare a energiei verzi din România este cu peste 50% mai darnic faţă de media europeană

Autor: Roxana Petrescu

25.04.2011, 23:48 231

România este pe cale să aprobe una dintre cele mai generoasescheme de sprijin pentru investiţiile în energia verde, un raportal Băncii Mondiale precizând că actuala legislaţie din domeniu estecu peste 50% mai darnică faţă de reglementările la niveleuropean.

Aceasta înseamnă că un investitor în România care va livra unMWh de electricitate verde în sistemul energetic va primi circa 160de euro, în cazul energiei eoliene, în timp ce la nivel europeaninvestiţiile în parcuri de mori de vânt sunt recom­pensate în mediecu circa 90 de euro pe MWh.

"România a stabilit un program generos de certificate verzi princare îşi doreşte promovarea energiei regene­rabile. Stimulentelesunt foarte gene­roase, incluzând 110 euro/MWh pentru vânt plus unvenit din vânzarea energiei pe piaţă, până la un total de 150-160de euro pe MWh, dacă se ia în calcul un preţ al energiei de circa40-50 de euro pe MWh. Această sumă este cu peste 50% deasuprapreţului de sprijin la nivel european, care este de circa 90 deeuro pe MWh, prin intermediul sistemului de tarife fixe (feed intarriffs) unde producătorii nu mai câştigă venituri suplimentaredin vânzarea energiei pe piaţă", se arată într-un raport realizatde Banca Mondială.

În linii mari, sistemul de sprijin pentru energie verde,stabilit prin Legea 220/2008 şi modificat prin Legea 139/2010, estebazat pe certificate verzi şi pe cote obligatorii de energieregenerabilă pe care furnizorii de electricitate trebuie să leîndeplinească. Practic, pentru fiecare MWh de energie verde produsun investitor primeşte un anumit număr de certificate verzi alcăror preţ este cuprins în intervalul 27-55 de euro. La rândul lor,furnizorii sunt obligaţi să cumpere aceste certificate pentru a-şiîndeplini cota de energie verde. Mai departe costurile furnizorilorcu certificatele verzi sunt transferate către clientul final.

De exemplu, pentru energie eoliană vor fi acordate, în cazul încare legea va intra în vigoare în forma actuală, două certificateverzi pe fiecare MWh produs. Cum deocamdată sunt puţini producătoride astfel de energie, şi preţul se va menţine la nivelul maxim,adică la 55 de euro. Asta înseamnă, aşa cum arată şi calculeleBăncii Mondiale, că numai din aceste certificate in­vestitorii înparcuri eoliene pot câştiga 110 euro pe MWh. Mai departe,producătorii ies în piaţă şi vând energia, de unde mai pot încasaîncă 40-50 de euro pe MWh.

În comparaţie cu Ro­mânia, ţări precum Austria, Germania,Croaţia sau Ungaria au optat pentru un sistem de tarife fixe pentruenergia verde produsă, pro­ducătorii neavând posibilitatea de acâştiga venituri adiţionale şi din vânzarea energiei în piaţă.Astfel, producătorii de energie eoliană din Austria primesc sub 80de euro pe MWh, cei din Bulgaria aproape 90 de euro, cei dinGermania peste 90 de euro, iar cei din Croaţia 100 de euro,po­trivit Băncii Mondiale. "Lucrurile nu trebuie privite aşa. Celedouă certificate verzi se acordă numai până în 2017 pentru energiaeoliană, în rest investitorii urmând să primească numai uncertificat verde. În al doilea rând, preţul de 55 de euro estevalabil numai atâta vreme cât nu sunt atinse cotele de energieverde. După acest moment, nimeni nu poate spune exact cu cât se vorvinde aceste certificate, dar valoarea lor va scădea semnificativ.În plus, schema de sprijin se aplică în România pe o durată de 15ani, pe când ţările care aplică tarifele fixe au o perioadă mailungă, până la 20 de ani", explică Adrian Borotea, corporateaffairs manager în cadrul CEZ România, dezvoltatorul celui mai mareparc eolian local. Calculele ANRE arată însă că aceste subvenţiivor duce la o creştere de 70% a facturilor la energie până în2017.

Temerile legate de suprasolicitarea reţelelor învechite şi decreşterea preţurilor la electricitate au determinat de exempluparlamentul bulgar să adopte recent o lege prin care dezvoltareainvestiţiilor eoliene este temperată, potrivit Reuters.

Legea modifică obligativitatea ca guvernul să cumpereelectricitate obţinută din surse regenerabile la preţuri fixe,ridicate, care a condus la apariţia unor pro­iecte cu o capacitatecumulată de 6.000 MW, cu mult peste capacitatea reţelei din ţară.Totodată, noua lege re­duce durata contractelor de achiziţie petermen lung de la 25 de ani la 20 de ani pentru energie solară şide la 15 ani la 12 ani în cazul celei eoliene. Totodată, potrivitguvernului bulgar, ţara are nevoie de numai 2.000 MW instalaţi. ÎnRomânia este estimată montarea a circa 3.000 MW în parcuri eolienepână în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO