Eveniment

BNR a cheltuit un miliard de euro ca sa tina cursul pe loc in mai, afirma ING

Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING: Un volum atat de mare, dupa standarde istorice, al interventiilor pe piata valutara arata ca presiunile de depreciere a leului au fost foarte importante

Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING: Un volum atat de mare, dupa standarde istorice, al interventiilor pe piata valutara arata ca presiunile de depreciere a leului au fost foarte importante

02.06.2010, 23:50 159

Banca Nationala a cheltuit intre jumatate de miliard si unmiliard de euro din rezerva valutara doar in luna mai ca sa tinacursul aproape pe loc, intre 4,1 si 4,2 lei pentru un euro, in timpce pietele financiare internationale erau zdruncinate de furtunafinanciara din Grecia, calculeaza analistii ING Bank si sustin capretul interventiilor s-ar putea vedea in lunile urmatoare intr-ovolatilitate mai mare a dobanzilor la leu, care deja au urcat de la2-3% pe an la 6-7% pe an in ultimele saptamani.

"Un volum atat de mare dupa standarde istorice al interventiilorpe piata valutara arata ca presiunile de depreciere a leului aufost foarte importante si cel mai probabil nu mai existalichiditati in exces pe piata monetara. Avand in vedere ca bancileau pariat probabil pe deprecierea leului, ne asteptam la ovolatilitate importanta a dobanzilor in perioada urmatoare, inconditiile in care BNR a demonstrat ca are o preferinta pentrustabilitatea cursului", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc,economistul-sef al ING Bank.

BNR a anuntat marti ca rezerva valutara a coborat in mai cuaproape 400 de milioane de euro, pana la 31,9 miliarde de euro.Incepand din mai anul trecut, in rezerva valutara a BNR au intratcirca 7 miliarde de euro din imprumutul contractat de la FondulMonetar International, banii avand destinatia oficiala deechilibrare a balantei de plati, respectiv sa permita acomodareapresiunilor de depreciere a leului.

In ultima parte din aprilie si pe tot parcursul lunii maidealerii au suspectat interventii discrete ale BNR, derulate prinintermediul a doua mari banci locale, menite sa tina euro pepalierul de 4,2 lei. Astfel, cotatiile de pe piata valutara de laBucuresti au inregistrat fluctuatii reduse, in timp ce zlotulpolonez sau forintul maghiar au pierdut chiar si 2% in fata eurointr-o singura zi.

"Nu doar ca facem cheltuieli din rezerva, dar acesta este unmedicament care nu ne face bine. Romania nu are mult de castigat petermen lung, avem nevoie de o economie performanta, care sagenereze locuri de munca. Degeaba avem un curs bun daca nu suntemcompetitivi, somajul este mare, iar magazinele sunt pline deproduse importate. Cursul ar trebui sa fie mult mai aproape de 5lei pentru un euro decat este in prezent", sustine Matei Paun,partener la BAC Investment Romania.

BNR a cheltuit un miliard de euro ca sa tina cursul peloc in mai, afirma ING

Paun admite totusi ca plafonarea cursului ajuta BNR in lupta cuinflatia (prin influenta pe care acesta o are asupra preturilor lacarburanti si la unele categorii de servicii), dar si bancile. Dacaleul s-ar deprecia in continuare, problemele celor cu credite invaluta ar fi mai mari, iar asta ar insemna o deteriorare accelerataa portofoliilor bancilor. Circa 60% din creditul contractat depopulatie si companii este in valuta, preponderent in euro.

Chidesciuc, care de asemenea vedea presiuni de depreciere aleului in anii trecuti, anticipand chiar cresterea euro pana spre4,6 lei in anumite perioade, are acum o estimare mult maitemperata. El vede euro la 4,2 lei in toamna si respectiv 4,1 leila sfarsitul anului. Majoritatea analistilor locali au devenit multmai optimisti in privinta perspectivelor leului la inceputulacestui an, cand sentimentul investitorilor internationali pentrupietele emergente s-a imbunatatit considerabil. Totusi,turbulentele din luna mai si revenirea pesimismului pe plan globalpun din nou sub semnul intrebarii perspectivele leului.

Opiniile sunt divizate pe piata chiar si in ceea ce privesteoportunitatea interventiilor BNR.

"In ultimul an am avut o flotare extrem de controlata acursului. Sa fi dat drumul la curs exact cand se desfasuraudiscutiile cu FMI si aparusera tensiuni sociale, nu ar fi avutsens. Daca BNR a intervenit pe piata, a fost perfect justificat",spune Dorin Badea, seful Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank. Inplus, cel putin pana la acest moment, dobanzile nu au iesit dinintervalul de variatie trasat de dobanzile setate de BNR pentrufacilitatile permanente de depozit si de credit, respectiv de 2,25%si 10,25% pe an. Totusi, in a doua parte a lunii mai dobanzilepentru plasamentele pe termen foarte scurt au urcat de la niveluride 2%-3% pe an, pana spre 9% pe an, pe fondul cererii mai mari delichiditati. Ieri, bancile isi imprumutau lei intre ele la dobanzide 6%-7% pe an, in functie de scadenta.

Analistii au suspectat chiar ca BNR a reluat practica de arefinanta titluri de stat pentru anumite banci in tranzactiibilaterale, utilizata si in primavara lui 2009 pentru a facilitafinantarea deficitului bugetar.

Larandul sau, Dragos Cabat, analist financiar, membru al CFA Romania(asociatia analistilor certificati), spune ca prin interventiilesale BNR a prevenit o miscare exagerata a pietei.

"Leul ar trebui sa se aprecieze fata de euro, nu sa sedeprecieze. Fundamentele economice ale Romaniei ar conduce catre uneuro de 3,8 poate 4 lei", afirma surprinzator Cabat. El subliniazaca in prezent doar perceptia investitorilor s-a deteriorat, insaindicatorii de baza, cum este deficitul de cont curent, arata multmai bine in cazul Romaniei. Deficitul de cont curent a coborat in2009 sub nivelul de 5% din Produsul Intern Brut, de la 12% in urmacu un an, in special datorita ajustarii deficitului comercial. Inbani, aceasta ajustare inseamna 11 miliarde de euro, pana la 5miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO