Eveniment

BNR a facut profit record de 1,1 mld. € in plina recesiune

BNR a facut profit record de 1,1 mld. € in plina recesiune

Guvernatorul Mugur Isarescu (dr.) si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu conduc Banca Nationala din 2004

07.02.2010, 23:19 43

Banca Nationala a obtinut anul trecut un profit brut record de4,6 mld. lei (circa 1,1 mld. euro), din care a acoperit pierderianterioare de 2,8 mld. lei, iar 1,5 mld. lei a varsat la bugetul destat ca impozit, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatoral BNR. Profitul net a fost de circa 300 mil. lei (71 mil.euro).

Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, a spus ca nu poate facecomentarii pana nu cunoaste componentele acestui profit.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara in noiembrie anul trecutca BNR a realizat "castiguri enorme" din interventiile pe piatavalutara, vanzand bancilor sume in euro la cursuri de peste 4lei/euro, pe care le-a cumparat in anii trecuti la cotatii subacest nivel. "Profitul nu l-am facut din administrarea rezervei, cidin aceste operatiuni. Si acum avem cursul mediu (de achizitie, n.red.) sub 4 lei pentru un euro. Orice vanzare de valuta inseamna uncastig enorm", a spus Isarescu.

"Ar fi pacat ca banca centrala sa se concentreze pe obtinerea deprofit, sa faca din asta un obiectiv. BNR are alte obiective, nueste banca comerciala. Este o mare eroare sa ne uitam daca bancacentrala face profit sau pierdere pentru ca asigurarea stabilitatiimacroeconomice este «inestimabila». Problema nu este ca profitulBNR este atat de mare, ci trebuie sa vedem cum facem ca sectorulprivat sa aiba profituri mai mari. Trebuie sa sustinem economia, casa genereze profit. Si FED a obtinut profit record prin imprumuturicatre banci", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

La profitul record a contribuit si pozitia de creditor net a BNRfata de banci, acordandu-le acestora credite de zeci de miliarde delei la dobanzi de 14% in prima parte a lui 2009, si platind celmult 6% la depozitele atrase si la rezervele minime obligatorii inlei. Numai in decembrie, BNR le-a dat bancilor credite de 24 mld.lei la 12% pe an si a atras depozite de 990 mil. lei la 4% pean. 2007 a fost anul in care BNR a revenit pe profit, dupa ce inperioada 2003-2006 inregistrase pierderi cuprinse intre 1 si 5 mld.lei.

Ce spune BNR

1. Creditarea se va relua treptat

Procesul de reluare a creditarii se va instala treptat, dar nuva fi generalizat, urmand sa existe diferente de la o banca laalta. Unele banci vor ramane sa faca preponderent operatiuni pepietele financiare.

2. Economisirea va fi semnificativ diminuata

Economisirea va fi semnificativ diminuata. Si, in consecinta, oparte din aceste sume suplimentare se va duce in consum.

3. Nu ne intereseaza fluctuatii de curs de 2-3%

O volatilitate rezonabila a cursului de schimb este benefica.BNR incurajeaza o volatilitate scazuta, fara sa intervina "masivsau disturbator" in functionarea pietei. In acest an presiunile insensul deprecierii leului se diminueaza.

4. Va fi un an greu, dar il vedem pozitiv

Romania va avea in acest an o reluare a cresterii economice,insa nu se va atinge PIB-ul potential pana la sfarsitul anului2011. O dinamica economica pozitiva bazata pe exporturi esterealizabila.

5. Inflatia prognozata creste

BNR a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5%si vede in 2011 o rata de 2,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO