Eveniment

BNR admite ca a subestimat magnitudinea caderii economiei. Cum comentati?

09.09.2009, 18:57 41

Banca centrala a avertizat in ceea ce priveste diversele riscuridin economie si producerea ajustarii, ceea ce arata ca a anticipatrefluxul, insa magnitudinea "refluxului" a fost subestimata, chiarsi la BNR, afirma guvernatorul Mugur Isarescu.

"Pentru BNR nu a fost o noutate ca urmeaza refluxul. Amavertizat asupra cresterii exagerate a salariilor, pesteproductivitate. Insa magnitudinea refluxului a fost subestimata,chiar si la BNR. Trebuie sa spun ca nu am stiut de magnitudineaajustarii." El a precizat ca magnitudinea refluxului, a ajustarii,face diferenta intre soft-landing si hard-landing, criza financiarafacand ca ajustarea sa vina mai devreme si mai rapid. "Nu cred cane desteptam daca nu venea un soc puternic. Criza a fost sideclansator, si accelerator".

Este pentru prima data cand banca centrala admite deschissubestimarea caderii economiei.

Daca se urmareste scaderea economiei Romaniei, atunci existafenomenul de hard-landing, insa in ceea ce priveste rata somajuluinu prea este vorba de acest fenomen, a explicat el. "Se contureazadestul de hard-landing, daca ne uitam la cresterea economica. Credca vor mai fi suficiente ajustari in ceea ce priveste evolutia PIBsi a productiei industriale pana ne lamurim cat de adanca a fostaceasta cadere".

Economia a scazut in trimestrul II cu 8,7% fata de aceeasiperioada din 2008, corectia fiind de 1,1% comparativ cu primeletrei luni ale anului in curs.

Isarescu apreciaza ca economia se va intoarce pe crestere, dacanu in trimestrul III, aproape sigur in ultimele trei luni, avand invedere efectul de baza. "Revenirea economiei va fi in trimestrulIII sau IV. Daca nu va fi in trimestrul III, atunci va fi categoricin IV, pentru ca acolo avem deja efectul de baza. (...) Directiaeconomiei este in sus, insa nu stim viteza". El a reafirmat ca ceamai probabila revenire a economiei va fi sub forma de "V", lanivelul productiei industriale observandu-se deja o revenire. "Maambitionez sa spun ca la noi va fi un V, om fi noi o exceptie, darcaderea si revenirea vor fi un V. Suntem intr-o tipologie decomportament si cred ca vom ramane in ea".

Un an pentru lamurire

Declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, la un andistanta:

09.09.2008: "Nu sunt motive solide pentru scenariulunei aterizari dure a economiei."

09.09.2009: "Magnitudinea refluxului a fostsubestimata, chiar si la BNR. Trebuie sa spun ca nu am stiut demagnitudinea ajustarii. Se contureaza destul de hard-landing, dacane uitam la cresterea economica."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO