Eveniment

BNR: Am fi putut face rata rezervelor minime si 100%, datoria externa pe termen scurt tot ar fi crescut

BNR: Am fi putut face rata rezervelor minime si 100%, datoria externa pe termen scurt tot ar fi crescut

FOTO: Agerpres

23.02.2009, 19:55 31

Banca Nationala considera ca a luat toate masurile necesare pentru micsorarea ratei de crestere a creditelor in ultimii ani si ca politica BNR nu putea influenta explozia datoriei private externe pe termen scurt, cel mai nevralgic indicator al pozitiei externe a Romaniei in acest an.

"Puteam face rata rezervelor minime obligatorii la 80-100%. Era insa atipic pentru o tara europeana. Ne-a fost greu sa o aducem si la 40%, dar am primit ajutoare morale din partea Fondului Monetar International. Nu ar fi fost o masura foarte normala. De la 1 ianuarie 2007 frontierele financiare al Romaniei au cazut. Multe companii multinationale si chiar intreprinderi romanesti au luat finantare direct din strainatate", a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Intr-un scenariu ipotetic, de crestere a rezervelor minime la depozitele in valuta la 100%, ar fi fost posibil ca 10 mld. euro datorie bancara din cele 24 mld. euro datorie pe termen scurt sa fi fost oprite.
"Dar celelalte 14 mld. euro imprumuturi ale companiilor direct din strainatate ar fi ajuns ele la 24 mld. euro. In aceasta situatie datoria pe termen scurt ar fi fost si mai greu de controlat", a aratat oficialul BNR.
Guvernatorul a subliniat insa ca aceasta datorie pe termen scurt numai statistic si juridic e scadenta in 2009. "Scadentele nu sunt in mod obligatoriu exigibile anul acesta. Orice banca are in bilant pasive cu scadente la trei, la sase luni. Daca ar fi toate exigibile nici nu ar mai functiona. In consecinta, pe structura actuala avem un control mai bun al datoriei pe termen scurt." Oficialul BNR a reamintit faptul ca 90% din liniile de finantare pe termen scurt ale bancilor straine acordate filialelor lor din Romania vor fi reinnoite anul acesta, conform declaratiilor bancilor respective.
Spre exemplu, Andreas Treichl, presedintele Erste, a declarat ferm zilele trecute ca banca austriaca va reinnoi integral liniile de finantare pe termen scurt acordate BCR, cea mai mare banca din Romania. "Celelalte 14 mld. euro acordate de companiile-mama sucursalelor lor din Romania sau creditele luate de firmele romanesti din strainatate n-au nici in clin, nici in maneca cu Banca Nationala", a explicat guvernatorul.
BNR a inventariat circa 2.000 de companii mari care detin grosul datoriei externe pe termen scurt, printre care sunt insa si firme precum Dacia, care, spune oficialul BNR, nu va avea nicio problema sa-si reinnoiasca linia de finantare de la bancile cu care lucreaza Renault in Franta. Exista insa alte cazuri de management prost al datoriei. "Daca cineva a luat un credit ca sa aduca 20.000 de masini fitoase care acum nu se mai vand, bineinteles ca acum aceasta datorie nu se va mai reinnoi."
Datoria pe termen scurt nu trebuie in niciun caz adunata cu serviciul datoriei externe private pe termen mediu si lung, pentru ca variaza foarte mult de la luna la luna. De altfel, ultimele date arata ca datoria pe termen scurt a scazut deja la 22,5 mld. euro la sfarsitul lunii decembrie 2008, fata de 24 mld. euro la sfarsitul lunii noiembrie 2008.
Conform datelor Bancii Nationale, unul din cele mai afectate sectoare va fi leasingul, unde se estimeaza ca doar 50% din finantarile pe termen scurt acordate anterior vor fi reinnoite. "Exista posibilitatea sa vedem in vara datoria externa pe termen scurt la 14-16 mld. euro. Daca Guvernul taie apetitul exagerat pentru produse hi-tech, pentru plasme de exemplu, al institutiilor publice, probabil ca se va reduce chiar la jumatate", a afirmat guvernatorul.
Datoria privata externa pe termen scurt e considerata de analistii straini si de agentiile internationale de rating unul din riscurile majore ale economiei romanesti anul acesta. Unii analisti considera ca nerostogolirea datoriei pe termen scurt va duce la o franare brusca a activitatii economice.
Romania a avut, pe de alta parte, un management foarte strict al datoriei publice externe, care se ridica la circa 25 mld. euro, adica sub 20% din PIB, fata de 100% din PIB in Ungaria, de exemplu. Guvernatorul a mai spus ca deficitul de cont curent se ajusteaza extrem de rapid si ca sectorul privat a inghetat si chiar a redus salariile, ceea ce va ajuta si la atingerea tintei de inflatie anul acesta.
Oficialul Bancii Nationale a mai afirmat ieri ca in ultimele doua luni a injectat lichiditate in economie in echivalentul unei reduceri cu 8% a rezervelor minime obligatorii in lei.
Aceasta injectie de lichiditati a fost facuta prin operatiuni repo in cadrul carora BNR a cumparat temporar de la bancile comerciale titluri de stat. In felul acesta statul a avut cum sa platesca facturile restante si salariile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO