Eveniment

BNR: Inflaţia este o problemă. Creditul în valută va fi restricţionat

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

06.04.2011, 23:59 155

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că va revizuiprognoza de in­flaţie în urcare pentru că pre­siunile inflaţionistenu scad.

El a menţionat că problema sau dificultatea constă în faptul căatât inflamarea inflaţiei începând cu vara anului trecut, cât şinoii factori de creştere a preţurilor nu pot să fie combătuţi cuinstrumentele pe care le are banca centrală la dispoziţie. BNR artrebui să aducă inflaţia în acest an în banda de 2-4%. Înfebruarie, rata anuală a inflaţiei a fost de 7,6%.

Isărescu a vorbit într-un interviu pentru Mediafax despreproblemele din perioada următoare şi de ce BNR a luat anumitedecizii, cum ar fi eliberarea a peste un miliard de euro pentrubănci.

Ce spune Isărescu

  • BNR pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, dedescurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri înlei.

  • Nu suntem în situaţia de a periclita cu măsurile de politicămonetară reluarea creşterii economice şi politica noastrăantiinflaţionistă este compatibilă cu redresarea economică.

  • Inflaţia din ultimii doi ani este de natură fiscală şi existăriscul să con­tinue presiuni de acest fel atât timp cât raportuldintre con­tribuabili şi beneficiarii de asistenţă socială esteprofund dezechilibrat.

  • Deocamdată ne aflăm cu rata de politică monetară la un niveladecvat. Mai trebuie să avem în vedere şi condiţiile monetare însens larg, şi anume faptul că şi dacă avem în vedere ultimascădere, nivelul rezervelor minime obligatorii în valută şi leieste destul de ridicat şi uşoara apreciere nominală a leului aîntărit întrucâtva, să-i spun, condiţiile de politică monetară.

  • Exportatorii şi cei care fac investiţii străine sunt protejaţiîmpotriva riscului valutar, iar BNR nu are niciun motiv sădescurajeze creditarea în valută pentru aceşti debitori.

  • Nivelul de trai va creşte diferenţiat după depăşirea recesiuniişi primele beneficii vor fi încă din acest an în sectoarele legatede producţie şi export, în timp ce în zona bugetară şi de asistenţăsocială recuperarea faţă de 2008 nu va fi posibilă înainte de2015.

  • Maniera în care se redresează şi, sper, va creşte economia înperioa­da următoare, fiind bazată numai în subsidiar pe consum şiîn prin­cipal pe export şi producţie, va imprima şicaracteristicile cores­pun­zătoare legate de creşterea nivelului detrai şi de percepţia acestei creşteri. Se va face mult mai lentdecât redresarea din anul 2000.

  • Cele mai mari probleme ale României sunt dezechilibrul dintrenumărul contribuabililor şi pensionari şi beneficiarii de asistenţăsocială, precum şi ineficienţa infrastructurilor publice detransport, energetice, de sănătate şi educaţie. Cea mai maredisfuncţionalitate cauzală este capacitatea alarmant de limitată deatragere a fondurilor comunitare.

  • BNR a redus rata rezervelor minime în valută pentru a crealichiditate în piaţă, având în vedere rambursările mari în valutăale Ministrului Finanţelor, dar şi pentru a oferi flexibilitatebăncilor în condiţiile evoluţiilor internaţionale.

  • Onorarea scadenţelor plăţilor în valută pe care le are statultrebuie pregătită "cum trebuie şi la timp", pentru că altfelcreditarea sectorului privat ar avea de suferit. Dacă MinisterulFinanţelor nu are de unde lua valută, atunci schimbă lei sau ia leidin piaţă şi-i schimbă la BNR, pentru că are acces prin lege larezerva valutară ca să achite obligaţiile statului.

  • BNR susţine ideea unui stoc tampon pentru scadenţe importante,întrucât există o anumită volatilitate pe pieţele internaţionale şinu se ştie ce se întâmplă în momentul în care apare scadenţa.

Citiţi interviul pe www.zf.ro/zfexclusiv

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO