Eveniment

BNR scapa euro din mana la peste 4,3 lei, dealerii iau in calcul si un curs de 4,45-4,65 lei

29.10.2009, 23:17 16

BNR nu a mai putut sa tina in frau euro, care a urcat ieri peste4,31 lei pe piata de la Bucuresti, dupa ce fusese tranzactionatmiercuri noaptea si la 4,33 lei pe pietele off-shore, adica foarteaproape de minimele istorice inregistrate la inceputul anului.

Valul de pesimism care a maturat pietele internationalesaptamana aceasta a gasit leul deja slabit de perpetuarea crizeipolitice de la Bucuresti, iar BNR nu s-a mai putut opune uneicresteri a cursului. Leul a pierdut totusi mai putin in fata eurodecat zlotul polonez sau forintul maghiar. Pe de alta parte,niciuna dintre cele doua monede nu se gaseste acum aproape deminimele istorice, asa cum se intampla in cazul leului.

BNR a calculat ieri un curs de 4,3079, cu 0,84 bani pestenivelul din ziua precedenta. Euro nu mai trecuse insa de pragul de4,3 lei la cursul oficial de la jumatatea lunii februarie. La aceavreme Romania nu avea insa incheiat un acord de finantare externacu FMI si UE.

Leul a intrat iar sub presiunea bancilor straine, dintre caremulte au apelat in ultimul an la ajutorul de stat pentru a-siacoperi pierderile provocate de investitiile foarte riscante facutepe pietele financiare.

Ieri dimineata Banca Nationala a fost nevoita sa vanda valuta involume mari, prin intermediul mai multor banci locale importante,pentru a cobori euro de la 4,32 spre 4,31 lei. In timp ce leul arecuperat usor teren doar cu ajutorul BNR, in Polonia si Ungariainvestitorii au considerat ca este cazul pentru o corectie dupadeprecierile abrupte din prima parte a saptamanii, astfel ca zlotulsi forintul s-au intarit.

Abia spre sfarsitul zilei euro a coborat spre 4,3 lei, candpietele internationale au reactionat la anuntul privind reluareacresterii economiei SUA. Desi cursul a trecut de un prag psihologicimportant, pentru care BNR s-a luptat fara sa scuteasca niciunefort in ultima luna, dealerii bancilor locale nu cred intr-odepreciere abrupta a leului, cel putin nu pentru moment. "Exista unrisc binar. Daca se aliniaza viziunile politice cu cele ale BNR siFMI, vom ramane la aceste niveluri. Daca insa nu se aliniaza, iarBNR lasa cursul din mana, euro ar putea sa urce mult, la 4,45-4,65lei", a comentat dealerul unei banci locale importante.

Nerespectarea acordului incheiat cu FMI si UE a fost consideratainca din primavara principala amenintare pentru stabilitatealeului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO