Eveniment

BNR surprinde piata si forteaza bancherii sa ieftineasca creditele in lei

BNR surprinde piata si forteaza bancherii sa ieftineasca creditele in lei
06.05.2009, 19:35 18

BNR a luat ieri piata prin surprindere taind jumatate de punct procentual din dobanda-cheie la lei, pana la 9,5%, semnaland ca in sfarsit este mai preocupata de caderea economiei si a creditului decat de presiunile inflationiste.

Odata ce si-a asigurat consolidarea rezervei valutare cu cele 5 mld. euro de la FMI, BNR a renuntat la politica de mentinere a unei dobanzi inalte pentru protejarea cursului leului si da un semnal bancherilor ca a venit vremea incurajarii creditului in moneda nationala care tot scade de cinci luni.
"Analiza indicatorilor macroeconomici si financiari releva incetinirea semnificativa a cresterii economice in contextul adancirii crizei pe plan mondial. (...) In plan monetar, se consemneaza inceputul unei ajustari negative a creditului acordat sectorului privat", spune BNR.
Oamenii de afaceri si managerii consultati de ZF cer de sase luni o reactie de la BNR la scaderea brusca a activitatii economice in sensul revigorarii creditarii. Analistii angajati ai bancilor afirma insa ca reducerea este mai mare decat se asteptau ei.
"Reducerea dobanzii este mai ampla decat anticipa piata, dar ramane doar cu rol de semnal, chiar daca unul puternic. Diferenta dintre ROBOR (costul la care bancile isi acorda imprumuturi intre ele, n. red.) si rata-cheie a BNR este inca imensa, la 3-4 puncte procentuale, in timp ce in relatia cu clientela dobanzile utilizate sunt si cu 10 puncte procentuale mai mari", subliniaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen. In ultima luna BNR a pompat agresiv mai multe miliarde de lei pentru a imbunatati lichiditatea pietei si a aduce dobanzile in jos. In aceste conditii, dobanzile pe piata interbancara pentru perioadele mai lungi au coborat de la 15% pe an, in urma cu o luna, la 12-13% pe an in prezent.
"Decizia BNR este o surpriza placuta, un semnal mai puternic care sugereaza ca BNR se simte confortabil cu posibilitatea atingerii tintei de inflatie si ca totodata se uita la macrostabilitate, la sustinerea continuarii creditarii", afirma Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
El considera ca decizia va avea o influenta asupra ratelor ROBOR. "Este un semnal ca vremea dobanzilor mari la depozitele si creditele in lei incepe sa apuna".
BNR a decis sa mentina neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO