Eveniment

Boagiu a semnat pentru un şef la Tarom, apoi 14 zile a susţinut că nu a găsit om

Autor: Mirabela Tiron

03.04.2011, 23:59 84

Anca Boagiu, ministrul transporturilor, care anunţa pe 22 martiecă nu a găsit un director general pentru Tarom şi că ia în calculinclusiv varianta managementului privat, semnase încă din 14 martieun ordin în baza căruia Gabriela Bordea, directorul de vânzări alcompaniei, urma să preia atribuţiile funcţiei de directorgeneral.

"În baza Ordinului 172/14.03.2011 al ministrului transporturilorşi infrastructurii, Gabriela Bordea a preluat (de la 1aprilie-n.red.) atribuţiile funcţiei de director general al Tarom",au transmis oficialii Tarom într-un comunicat pe 1 aprilie. Boagiususţinuse pe 28 martie, la un seminar ZF, că nu a găsit încă undirector general pentru Tarom şi că va da chiar şi anunţuri înFinancial Times pentru recrutarea unuia. Mai mult, pe 24 martie, eadeclarase, la un alt seminar, că ar introduce management privat lacompaniile de stat, aceasta fiind cea mai bună soluţie. Şi la oconferinţă pe presă din 22 martie susţinuse că "deocamdată căutămşef la Tarom", deşi semnase ordinul de numire încă din 14martie.

Comunicatul Tarom transmis la începutul acestei luni estesingura poziţie oficială pe care ZF a avut-o la dispoziţie ieri, încondiţiile în care nici reprezentanţii Tarom, nici cei aiMinisterului Transporturilor nu au răspuns unor solicitărisuplimentare legate de noul şef al Tarom.

În documentul oficial prezentat vineri de compania de stat searată că Gabriela Bordea a preluat "atribuţiile funcţiei dedirector general al Tarom", fără a preciza dacă este vorba de uninterimat sau de un mandat pe mai mulţi ani.

ZF a încercat ieri să afle cum ordinul de numire a GabrieleiBordea fusese semnat în 14 martie 2011, în condiţiile în care cu osăptămână mai târziu, pe 22 martie, Anca Boagiu, ministrultransporturilor, spunea că "deocamdată căutăm şef la Tarom".

Boagiu nu a putut fi contactată pentru lămuriri până laînchiderea ediţiei.

Atât la Tarom, cât şi la Compania Naţională de Autostrăzi şiDrumuri Naţionale (CNADNR), companii cu afaceri de aproape 400 demilioane de euro, unde directorii generali şi-au dat demisiile înmartie, Anca Boagiu a promovat oamenii tot din structura internă acompaniilor, deşi în declaraţiile din aceeaşi lună susţinea că arintroduce management privat la toate companiile de stat. "Aşintroduce management privat la toate companiile de stat", spuneaMinistrul Transporturilor în 24 aprilie.

Spre deosebire de Brutaru, 30 de ani, Gabriela Bordea, a căreivârstă nu a fost făcută publică, şi-a început activitatea în cadrulcompaniei aeriene de stat în anul 1973. În perioada 1982-1985 ea afost numită reprezentant al companiei Tarom la Paris, în perioada1990-1996 urmând a ocupa funcţia de reprezentant al Tarom laBruxelles, iar ulterior devenind reprezentant al companiei aerienela Tel Aviv. Din 2009 ea ocupă funcţia de director de marketing şivânzări al companiei aeriene.

Tarom a fost inclusă pe lista companiilor monitorizate de FMIdin noul acord, urmând ca instituţia financiară să evalueze atâtpierderile, cât şi arieratele operatorului aerian. Mai mult,Guvernul s-a angajat să găsească un investitor strategic până lasfârşitul anului pentru a privatiza compania de transport aerian,atunci când condiţiile pieţei o vor permite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO