Eveniment

"Am depus mandatul pentru că nu mă agăţ de putere"

Autor: Adrian Voicu

06.02.2012, 10:01 6084

12:23 Ministrul de Justiţie Cătălin Predoiu a fost desemnat premier interimar de către preşedintele Traian Băsescu

12:04Premierul Emil Boc a mers la Palatul Cotroceni, unde şi-a depus mandatul la Preşedinţie şi a avut discuţii cu preşedintele Traian Băsescu privind strategia legată de PDL şi de formarea viitorului guvern.

La ora transmiterii acestei ştiri, Emil Boc a plecat de la Cotroceni.

11:24Consultările de Palatul Cotroceni cu partidele politice în vederea alegerii unui nou premier au fost amânate, în prezent preşedintele consultându-se cu premierul.

11:23Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat astăzi, fără reţinere, că nu se pune problema ca Mugur Isărescu să devină premier, o variantă care este vehiculată de fiecare dată când se pune problema schimbării executivului.

"Ceea ce vă pot spune este că sigur viitorul premier nu va fi Mugur Isărescu", a menţionat Adrian Vasilescu, care de mai bine de 15 ani este alături de guvernator la banca naţională.

Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului.

"Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine, contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării", a spus Boc.

El a făcut apel către calasa politică pentru a trece rapid prin parlament un nou guvern şi a mulţumit atât preşedintelui Traian Băsescu, pentru un "parteneriat corect în interes public", cât şi foştilor şi actualilor miniştri din mandatul său.

"Vreau să mulţumesc tuturor miniştrilor care au stat la această masă timp de trei ani de zile. Aţi ştiut imediat ce aţi venit la guvern că nu veniţi pentru popularitate. Vreau să vă mulţumesc că aţi participat la reforme", a spus premierul la şedinţa de guvern.

"De asemenea, vreau să mulţumesc preşedintelui României pentru suportul pe care l-a dat, dar şi partidului de guvernământ".

"Vreau să le mulţumesc românilor pentru că au fost aceia care au salvat cu adevărat economia şi ţara de la colapsul economic. Ştiu că măsurile pe care le-am luat au afectat pe foarte mulţi dintre dumneavoastră. Dar a trebuit să luăm decizii cu capul şi nu cu inima. Nimeni, niciun politician, nu ar dreptul să compromită ceea ce am câştigat".

"Cred că acest guvern şi-a făcut datoria, cred că este momentul formării unui nou guvern care să consolideze ceea ce am făcut. Noi am făcut ordine, am stabilizat finanţele României şi trebuie să mergem mai departe".

Demisia vine pe fondul presiunilor tot mai mari venite din partea populaţiei şi a partidelor de opoziţie, legate de situaţia de sărăcie în care a fost adusă România de măsurile drastice de austeritate.

În contextul unei demisii, liderii coaliţiei discută şi despre posibilitatea organizării alegerilor anticipate. La această oră, şedinţa coaliţiei este în desfăşurare, la Palatul Victoria.

Guvernul se va reuni în şedinţă la ora 10.15, tema anunţată fiind alocarea de fonduri necesare asigurării energiei termice pentru populaţia din localitatea Horezu, judeţul Vâlcea.
Cei mai mulţi democrat-liberali doresc plecarea urgentă a lui Emil Boc din postul de premier şi susţin inclusiv înlăturarea acestuia din fruntea partidului, generând o presiune pentru acest lucru, au declarat, duminică, surse din partid, potrivit cărora o decizie este aşteptată în curând.

Preşedinţia a anunţat, săptămâna trecută, că şeful statului a invitat partidele parlamentare la consultări, luni, separat - opoziţia de la ora 12.00, iar puterea de la ora 13.00.

Temele sunt perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, precum şi dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României.

Consultările de Palatul Cotroceni cu partidele politice în vederea alegerii unui nou premier au fost amânate, în prezent preşedintele consultându-se cu premierul.

Sursa video: www.stirileprotv.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO