Eveniment

Boc: Daca nu se schimba nimic, numai deficitul pensiilor va ajunge la 6% din PIB

Boc: Daca nu se schimba nimic, numai deficitul pensiilor va ajunge la 6% din PIB
20.04.2010, 23:00 21

Pensiile nu vor mai putea fi platite in Romania pe termen mediusi lung, iar suma totala care va trebui transferata de la bugetulde stat catre bugetul asigurarilor, doar pentru pensii, va urca dela 1,7 miliarde de euro la 4,6 miliarde de euro, daca sistemulactual nu este schimbat, sustine premierul Emil Boc.

Senatul a inceput sa dezbata proiectul legii unitare a pensiilorintr-o atmosfera ostila Guvernului, principalele partide deopozitie, PSD si PNL, anuntand ca nu sustin proiectul agreat de FMIsi Banca Mondiala, in vreme ce un membru al Executivului -ministrul apararii Gabriel Oprea - a amenintat luni ca vademisiona, daca pensiile militarilor (care au un regim de pensiispeciale) vor fi diminuate in urma aplicarii acestui actnormativ.

Premierul a sustinut ieri in fata Senatului (prima cameralegislativa sesizata) ca, daca proiectul Guvernului nu va fiaprobat, deficitul cheltuielilor cu pensiile ar putea urca intr-unorizont de timp mediu la 6% din PIB.

Bugetul destinat platirii pensiilor este de aproximativ 8% dinPIB (aproximativ 10 mld. euro), numai ca veniturile realizate dincontributii la sistemul public de pensii este de 6,7%, deficitul de1,3% din PIB fiind acoperit de la bugetul de stat. Anul trecutbugetul de stat a alimentat bugetul pensiilor cu 1,5 miliarde deeuro, iar anul acesta il va alimenta cu 1,7 mld. euro. Intr-unastfel de ritm, lucrurile nu pot continua multa vreme, iar statulva fi pus in pozitia de a nu putea plati pensiile, sustinepremierul, o pozitie asemanatoare avand, cu o luna in urma, siguvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Intr-o prognoza a Ministerului Finantelor se arata ca, daca in2010, pensiile vor insemna 8,4% din PIB, in 2060 ele vor ajunge sareprezinte 15,8% din PIB.

Una dintre cele mai spinoase probleme a viitorului act normativeste a pensiilor speciale care ar urma sa fie anulate prinaplicarea noilor norme. Din cele 4,8 milioane de pensii dinsistemul public, aproximativ 200.000 (intre care cele alemilitarilor, fostilor politisti sau magistrati) sunt platiti inbaza unor legi speciale, iar cei vizati se tem ca vor pierde baniin urma aplicarii noii legi.

Ministrul muncii, Mihai Seitan, sustine insa ca nu toatepensiile vor fi diminuate si ca, din cele 4,8 milioane de pensii,doar 180.000 vor fi recalculate.

Opozitia sustine insa ca noua lege va diminua pensiile in plata,asadar va vota impotriva ei. PSD a venit cu o alta varianta, anumesupraimpozitarea pensiilor mari. "Singura solutie adecvata pentruechilibrarea sistemului de pensii este impozitarea lordiferentiata", spune presedintele PSD, Victor Ponta.

Noua lege ar urma nu doar sa anuleze pensiile speciale. Potrivitacesteia, varsta de pensionare va creste, treptat, pana in 2030,cand va ajunge la 65 de ani pentru toti. Pensiile ar urma sa fieplatite, toate, pe principiul contributivitatii, iar pensionarileanticipate vor fi drastic reduse. Potrivit Finantelor, impactulbugetar va fi pe termen mediu de 0,6-1,5% din PIB, iar pe termenlung de 4% din PIB. Legea ar urma sa intre in vigoare in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO